Connect with us

Hi, what are you looking for?

Leacuri vechi

Descântece de Muma-pădurii

Pădure de pini în gubernia Viatka, 1872, Ivan Șișkin

Se descântă de Muma-pădurii şi oamenilor maturi, mai cu samă femeilor, când visează urît: felurite dihănii, orgii, păcătuiri nepermise, cari întristează duhul femeii şi-i sdrobeşte trupul.

Acestora li se face baierul, asupra căruea se zice descântecul de Muma-pădurii. Se mai face baier şi femeilor ai căror copii nu trăiesc sau cărora le mor vitele de jug, ori păsările din curte; se face în general pentru pentru pagube cari se ţin mână de mână.

In baier intră multe marafeturi. Astfel trebuie să legi într’o cârpă scoasă din spetele cămăşii câte puţin din toate acestea: tămâie neagră, tămâie albă, piper, silitră, pucioasă, lulachiu, sare (când se face baierul contra curgerii de ochi), şarpe din coiul armăsarului (vrăjitoarele afirmă că în testiculele armăsarilor există un asemenea şarpe, pe care îl cunosc jugănarii şi-l ieau de-l vând pentru aşa ceva), căpăţină de şarpe tăiată cu para de argint dela şarpe prins în luna lui Martie, broască găsită în gura şarpelui, buruieni de lipitură (sau de Muma-pădurii, pe care le cunosc vrăjitoarele), păr din ceafa femeii căreia i se face baierul, 4 case de păiajăn culese în piez din 4 colţuri ale casii, o ţăndărică din pragul de jos al uşii dela camera de dormit şi’n sfârşit 9 boabe de grâu.

Se face numai de Luni până Mercuri şi e descântat astfel:

Tu, Muma-padurii,
Tu, Smeoaico,
Tu, leoaico,
Tu, buzato,
Tu, zâmbato,
Tu, Muma-pădurii,
Depărtează dela X.
Toate spăimurile,
Şi toate racorile,
Şi toate suferinţile.
Tu să socoţi
Gândul care-l are răspândit.
Din inima Iui X. 
să depărtezi
Toate fiorile.
Toate răcorile,
Să luminezi şi pe X. 
să-l speli
De toate răutăţile, 
de toate visurile.
De toate greutăţile,
Să rămâie curat, luminat,
Cum Maica Domnului l-a dat!

Baierul se cârpeşte şi se face legăturică, care este pusă la icoană, unde stă trei zile. In urmă, femeia îl iea dela icoană şi-l coasă la brâu, potrivind ca să-i cază la şale când se încinge cu brâul. Astfel îl poartă cât vrea.

Culegere din com. Principele Ferdinand, jud. Teleorman şi împart, de păr. FI. A. Drăghici.

Altul:

Descântătoarea iea o mătură , foc , un topor şi o oală cu apă. Se aşează pe pragul uşii de afară şi cât descântă, se uită la un pom. Muma copilului şade la spatele ei. Se descântă numai când soarele e pe muchie, —gata de asfinţit. Când zice: „cu focul te oiu arde”, aruncă focul jos; „cu mătura te-oiu mătura”, atinge cu ea de pardoseală; „cu apa te-oiu înnecâ”, varsă jos apă; „cu toporul te-oiu tăia”, ciocăne cu el în stâlpul uşii, în dreapta şi în stânga.

Descântesul este acesta :

U, Mama-pădurii,
U, Tatăl-pădnrii
Ceartă-ţi cânii tăi,
Căţelele tale,
Caii tăi,
Telegarii tăi,
Armăsarii tăi,
Smeii tăi,
Smeoaicele tale,
Să nu vie la N.
Să-l sdrobeasca,
Să-l sdruncinească,
Din somn să mi-l deştepteze,
Că eu cu focul te-oiu arde,
Cu mătura te-oiu mătură,
Cu apă te-oiu înnecâ,
Cu toporul te-oiu tăia! 
 U, leoaico,
U, Smeoaico,
U, Muma-pădurii,
Miaza-nopţii,
Iea-ţi plânsul şi neodihna
Şi să dai somnul şi liniştea Iui N.
Să doarmă ca mielul,
Şi sa se îngraşe ca purcelul!

Descântătoarea îl zice de trei ori, uitându-se spre pădure. Se iea pane, se pune ochii pe pădure şi se zice de trei ori aruncând în trei părţi cu pâne:

U, Muma-pădurii,
Miaza-nopţii!
Până astă seară a plâns băiatul meu
De fata ta,
Acum să plângă fata ta
De băiatul meu !
Eu îţi dau pâne,
Tu să-mi dai somnul şi liniştea,
Să doarmă ca mielul,
Să se îngraşe ca purcelul.

Culegere din com. Tutana, jud. Argeş, împart, de d-l C. M. Popescu

Dacă vrei să fii la curent cu ce noutăți de maidemult apar pe aici, îți recomand să te abonezi .

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Recente

Newsletter

Despre Autor

Vitalie Bichir

Mă numesc Vitalie Bichir și sunt actor, dar asta n-are nici o legătură cu ce fac eu aici.
Adun texte scrise maidemult, care pentru unii, poate, sunt niște vechituri fără valoare, dar mie-mi plac și culmea, unele mă și distrează.
Adică vreau să fac / un fel de Bric-à-brac (uite că mi-a ieșit și-o rimă) , ceea ce însemnează din franțuzește: „Magazin de vechituri; vechituri, lucruri fără valoare, uzate și demodate” spune Dex-ul. Bric-à-brac-a-la-bichir.

 

Articole asemanatoare

Strigoi

Vizualizari: 3.930 Strigoiul se naşte ca orişice copil; el însă se cunoaşte căci are pe cap o chitic, tichie, căiţă, perdeă , sau pe...

Placeri vechi

Vizualizari: 2.474 Curtezane celebre  (urmare) Amorul fizic, mai mult sau mai puțin „romantic”, dar rezultat din același instinct de reproducere, a avut o zeiță...

Placeri vechi

Vizualizari: 1.880 Curtezane celebre  (urmare) În primii ani ai Romei, în epoca regilor, o curtezană cu numele de Flora își câștigă celebritatea în același...

Strigoi

Vizualizari: 1.694 ...Bărbaţelul meu Iubit! De aseara ai murit, Of! şi nu pociu sa te uit. Şi la altul sa ma uit! El acum,...