Connect with us

Hi, what are you looking for?

Placeri vechi

De la curvă la zeiță

Flora, Élisabeth Vigée Le Bruna, 1718-1793

Curtezane celebre

 (urmare)

În primii ani ai Romei, în epoca regilor, o curtezană cu numele de Flora își câștigă celebritatea în același timp cu bogăția. Este considerată ca prima prostituată oficială a Romei și i se atribuie 23000 de legături remunerate.

După cum pentru un stup de albine este de ajuns o regină, această rezistentă Flora pare să fi fost suficientă pentru stupul roman din vremea ei. Aceasta poate fi o legendă : este însă cert că Flora a lăsat toate bunurile ei poporului roman. Ca răsplată regii au constituit Floraiile și au ridicat-o pe Flora la rangul zeițelor*.

Această divinizare este un procedeu comun tuturor religiilor. Romanii, care nu credeau în divinitatea zeilor, fiind cum se spune azi pozitiviști sau raționaliști își creau zeii în spirit de imitație, din rutină, din ignoranță sau din simplă modă. Iată de ce Flora a devenit zeiță.

Cultul lui Venus nu exista pe atunci. Abia în primii ani ai republicii s-a înălțat un templu în cinstea lui Venus, adorată sub numele de Venus cloacina (după statueta unei femei goale, găsită într-o cloacă).

Floraiile aveau loc primăvara. Timp de șase zile, poporul petrecea din plin. Altarele, locuințele, străzile, piețele, templele, amforele și cupele festinelor erau împodobite cu flori, cu iarbă, cu ramuri.

Vinul și mâncarea nu lipseau atunci nimănui.

Jocurile de circ alcătuiau solemnitatea cea mare. În arenă apăreau curtezanele deghizate în zeițe. Ele se dezgoleau în aclamitățile norodului. Jucau, săreau, luptau în ritmul muzicii, aplaudate frenetic. Dansurile lor deveneau mai exaltate, mai lascive, mai voluptoase : tinerii se năpusteau în arenă, ca niște fiare puse în libertate : se aruncau asupra artistelor și, după o luptă simulată (în amintirea răpirii Sabinelor), se produceau scene de prostituție publică. Spectatorii aclamau mereu : în delirul general, scenele din arenă se reproduceau pe băncile de piatră. Promiscuitatea era fățișă, nici un semn de gelozie între soți, nici o rezervă a părinților față de copii.

Când Caton Cenzorul a intrat odată în circ, și-a acoperit fața cu mantia : spectacolul întrerupt câteva momente, a reînceput după ce austerul roman a fost invitat să plece. Poporul n-a consimțit ca floraliile să fie suspendate.

Eugen Relgis, 1932

*Flora, în mitologia romană, zeița florilor și a primăverii, identificată cu Chloris din mitologia greacă. Se credea că le-ar fi dat oamenilor mierea de albine și semințele tuturor florilor, primite în dar de la soțul ei, Favonius. O legendă spunea că prin atingerea unei flori cu semințe dăruite de ea, Iuno l-ar fi zămislit pe Mars singură, fără ajutorul lui Jupiter.

Mic dicționar mitologic greco – roman de Anca Bălăci

Urmeaza

Dacă vrei să fii la curent cu ce noutăți de maidemult apar pe aici, îți recomand să te abonezi (mai jos), e foarte simplu și dacă nu-ți mai place, e la fel de simplu să te și dezabonezi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Recente

Newsletter

Despre Autor

Vitalie Bichir

Mă numesc Vitalie Bichir și sunt actor, dar asta n-are nici o legătură cu ce fac eu aici.
Adun texte scrise maidemult, care pentru unii, poate, sunt niște vechituri fără valoare, dar mie-mi plac și culmea, unele mă și distrează.
Adică vreau să fac / un fel de Bric-à-brac (uite că mi-a ieșit și-o rimă) , ceea ce însemnează din franțuzește: „Magazin de vechituri; vechituri, lucruri fără valoare, uzate și demodate” spune Dex-ul. Bric-à-brac-a-la-bichir.

 

Articole asemanatoare

Strigoi

Vizualizari: 3.879 Strigoiul se naşte ca orişice copil; el însă se cunoaşte căci are pe cap o chitic, tichie, căiţă, perdeă , sau pe...

Leacuri vechi

Profesorul Marcel Labbe a botezat cu un nume medical de fagomani pe cei oameni mâncăcioși, cari cred că trăiesc pe lume numai pentru a...

Placeri vechi

Vizualizari: 2.444 Curtezane celebre  (urmare) Amorul fizic, mai mult sau mai puțin „romantic”, dar rezultat din același instinct de reproducere, a avut o zeiță...

Povești

Vizualizari: 1.481 Se zice că scoborîndu-se odată bunul Dumnezeu din cer, jos pe pământ, a luat cu sine şi vreo câţiva îngeri , ca...