Connect with us

Hi, what are you looking for?

Datini și credințe

Cum cumpărăm peștele?

Piata de peste - Paul Gustave Fischer (1860 –1934)

O regulă fără excepție : peștele cel mai gustos este acela pe care îl mănânci imediat ce a fost pescuit! Adică acela pe care îl prepari cât mai grabnic…

Oricât ar fi de bine păstrat peștele, vara sau iarna, ținut în gheață sau aparat de insecte, el pierde din savoarea sa cu cât trec mai multe zile de când a murit. Moda peștelui congelat a ajuns și la noi în țară, dar mie mi se pare o metodă neinspirată, uneori chiar periculoasă. De aceia, gătiți și mâncați numai pește foarte de curând pescuit, de preferat chiar cu mâna voastră!

În cazul în care nu știm cine a fost pescarul și nici când s-a petrecut pescuitul, care ar fi mijloacele prin care putem recunoaște peștele care nu e proaspăt. Ei bine, sunt destule! Mai întâi, iată metodele care stau, de când ținem noi minte, la îndemâna tuturor.

Le luăm pe rând :

1) O primă inspectare generală a peștelui include și următoarele patru operațiuni de verificare mai amănunțită. Pe scurt, dacă vietatea este proaspătă, trebuie să aibă urechile de culoare roșu-închis, ochii săi trebuie să fie strălucitori și limpezi, mirosul plăcut, de apă cu alge nedtricate, carnea tare la apăsat, iar solzii bine închiși.

2) Dacă urechile sunt albicioase, peștele e vechiu. Dar să nu ne încredem în verificarea roșelii lor, căci hoția, ca și minciuna, are picioare lungi! Mulți pescari freacă urechile cu sânge de mamifer… De aceia, când cumpărați un pește, frecați urechile cu degetele. Dacă pe deget vă rămân urme roșii, urechea a fost spoită.

3) Dacă ochii sunt bombați și strălucitori, peștele e suficient de proaspăt. Când ochiul este înfundat și turtit, vietatea a murit de ceva timp, deci nu mai e proaspătă și nu o cumpărați.

4) Când vreți să cumpărați un pește, mirosiți-l în urechi, în gură, pe burtă, sub înotătoare. Dacă are un miros greu, peștele e vechiu, dacă nu cumva a început să se descompună.

5) Peștele moale iarăși nu e proaspăt! Strângeți cu două degete peștele, de la coaste în jos. Dacă nu e tare de tot, nu-l cumpărați.

6) Când vedeți că negustorul și-a inundat cu apă taraba pe care își expune peștii, să știți că peștele lui nu mai e proaspăt. Apa vârstă în cantitate mare asupra vietății, are darul să-i dea o înfățișare lucioasa.

7) Apucați un pește, cu degetele, de înotătoarea de la spate și ridicați-l. Dacă e proaspăt, stă țeapăn și drept. Dacă e vechiu, este mai mladios și se îndoaie.

8) Un sfat despre fileurile de pește : când sunt proaspete, acestea trebuie să fie umede și curate, iar carnea să fie tare. În băcănie, fileurile trebuie expuse pe cuburi de ghiață, nu în apă. Dacă observați cel mai mic semn de culoare neobișnuită sau chiar suspectă, nu cumpărați!…

9) În sfârșit, o ultimă experiență, în ceea ce privește peștii cu solzi! Prindeți cu unghia solzul peștelui pe care vreți să-l cumpărați. Dacă solzul se ridică ușor, se desface și se desprinde, peștele e proaspăt. Dacă solzul stă țeapăn, lipit, peștele e vechiu.

Constantin Bacalbașa

Vezi și : Cum Curățăm Peștele

Omul și peștele cu glas
(snoavă)

În târgul Bârladului, astă vară, cică se duce la pescărie un biet creștin.
 -Domnule, unde-i peștele mai proaspăt? întrebă țăranul. 
-Iaca ici, moșule, ce vrei crap, lin, caracudă, nisetru, cegă, somn?
 -Ho, ho, lasă că mi-aleg eu, stai încet.
 Omul ia un crap mărișor, din peștele cela proaspăt și-l pune cu capul la urechea lui. Tot asculta țăranul și tot dădea din cap. Negustorul, făcându-i-se de zis, îl întreabă : 
-Da ce-ți spune peștele moșule de-l ții la ureche?
 -Pai, domnule, eu-s de loc din Galați, și-s venit aici de pe la Crăciun iaca acu-s șapte luni, și-l mai întrebam de mai știe el ce mai este pe la mine - acasă.
 -Ei, și ce ți-a spus?
 -Mai nimic, nici el nu prea are știință că-i și el plecat din Galați de vreo opt săptămâni. Omul plecă, iar negustorul ramase strigând la pește proaspăt. 

Bucuriile Prilejuite De Gust, Nevoile Nutritive Ale Vârstei A Treiaalte articole

  • Ai ceva de comentat ?!! Te rog…
  • Dacă vrei să fii la curent cu ce noutăți de maidemult apar pe aici, îți recomand să te abonezi (mai jos), e foarte simplu și dacă nu-ți mai place, e la fel de simplu să te și dezabonezi.
  • Și daca mai ai timp îți mai recomand să răsfoiești paginile de Facebook și de Instagram (și mai jos), că și acolo sunt niște vechituri interesante, altele decât cele de pe aici.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recente

Newsletter

Despre Autor

Vitalie Bichir

Mă numesc Vitalie Bichir și sunt actor, dar asta n-are nici o legătură cu ce fac eu aici.
Adun texte scrise maidemult, care pentru unii, poate, sunt niște vechituri fără valoare, dar mie-mi plac și culmea, unele mă și distrează.
Adică vreau să fac / un fel de Bric-à-brac (uite că mi-a ieșit și-o rimă) , ceea ce însemnează din franțuzește: „Magazin de vechituri; vechituri, lucruri fără valoare, uzate și demodate” spune Dex-ul. Bric-à-brac-a-la-bichir.

 

Articole asemanatoare

Strigoi

Vizualizari: 4.655 Strigoiul se naşte ca orişice copil; el însă se cunoaşte căci are pe cap o chitic, tichie, căiţă, perdeă , sau pe...

Strigoi

Vizualizari: 2.677 ...Bărbaţelul meu Iubit! De aseara ai murit, Of! şi nu pociu sa te uit. Şi la altul sa ma uit! El acum,...

Placeri vechi

Vizualizari: 2.690 Curtezane celebre  (urmare) Amorul fizic, mai mult sau mai puțin „romantic”, dar rezultat din același instinct de reproducere, a avut o zeiță...

Placeri vechi

Vizualizari: 2.177 Curtezane celebre  (urmare) În primii ani ai Romei, în epoca regilor, o curtezană cu numele de Flora își câștigă celebritatea în același...