Connect with us

Hi, what are you looking for?

Datini și credințe

Cum să cânți bine cu fluierul?

Pietro Perugino, Apollo și Dafni, 1490

Prin unele părţi de Oltenia se crede că Ielele sunt în număr de şapte şi că sunt aşâ de frumoase, că numai îngerii din cer le întrec.

Ele n’au trup de carne ci sunt numai nişte năluci în chip de femei tinere şi vesele. Nu le poate vedea nimeni, în afară de cei buni la suflet şi de făcătorii de bine. Au zale pe piept şi clopoţei la picioare. Cântarea lor, de frumoasă ce este, nu se poate asămănă cu nici o cântare de pe pământ. Ele sboară prin văzduh înainte de miezul nopţii şi trec cântând din zale şi din clopoţei pe deasupra caselor unde au să trimită vreo pedeapsă asupra vreunui om rău la suflet şi la fapte.

Pe unii, —flăcăi frumoşi mai ales, cari se laudă cu frumuseţa lor, —îi pun de le cântă ca dânsele să joace, şi în legătură cu această credinţă urmează următoarea vrajă:

Cum să faci să cânţi bine cu floierul, —fluierul? leai floierul, plin de lapte dulce, astupat la amândouă capetele şi la toate găurile, să nu se scure laptele. Pleci în pielea goală cu floierul şi cu doi câni negri, după tine ; cânii negri îi ieai pentru că, se zice, îţi iesă înainte o Plastă, şi dacă sunt cânii amândoi negri o pot birui, iar de sunt albi, sau numai un câne alb, nu pot birui. Aşa îngropi floierul la nouă hotară, cu mânile la spate.

II laşi îngropat trei zile. A treia zi te duci şi-l ieai, scoţându-I tot cu mânele la spate, cu pielea goală şi cu cei doi câni negri după tine.

In timpul cât îl îngropi, îl scoţi, şi chiar în cele trei zile, pe acasă nu e bine să vorbeşti sau să-ţi aduci aminte de floier.

Nu e bine să ieai un câne alb şi unul negru, de oarece cel negru sare la Plastă iar cel alb sare la tine să te mănânce. îndărăt nu e bine să te uiţi nici când te duci, nici când te întorci acasă.

După ce-l scoţi, vii acasă, pui floierul sub căpătâiu. şi noaptea, aievea vin Sfintele şi te’ntreabă de 3 ori.

— Ce ne dai, ce ne dai ?

A treia oară le răspunzi ce crezi, de pildă: degetul cel mic dela mâna stângă.

După această, cu acest floier să nu cânţi şi nici aminte să nu-ţi aduci de dânsul trei zile.

Se înţelege, cu un astfel de floier poţi face minuni. Lumea, cu drept va zice:

— Cântă de parcă-i luat din Sfinte.

„DIN VIEAŢA POPORULUI ROMAN. Mitologie Românească. Dușmani și prieteni ai omului” de Tudor Pamfile

Dacă vrei să fii la curent cu ce noutăți de maidemult apar pe aici, îți recomand să te abonezi .

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recente

Newsletter

Despre Autor

Vitalie Bichir

Mă numesc Vitalie Bichir și sunt actor, dar asta n-are nici o legătură cu ce fac eu aici.
Adun texte scrise maidemult, care pentru unii, poate, sunt niște vechituri fără valoare, dar mie-mi plac și culmea, unele mă și distrează.
Adică vreau să fac / un fel de Bric-à-brac (uite că mi-a ieșit și-o rimă) , ceea ce însemnează din franțuzește: „Magazin de vechituri; vechituri, lucruri fără valoare, uzate și demodate” spune Dex-ul. Bric-à-brac-a-la-bichir.

 

Articole asemanatoare

Strigoi

Vizualizari: 4.655 Strigoiul se naşte ca orişice copil; el însă se cunoaşte căci are pe cap o chitic, tichie, căiţă, perdeă , sau pe...

Strigoi

Vizualizari: 2.677 ...Bărbaţelul meu Iubit! De aseara ai murit, Of! şi nu pociu sa te uit. Şi la altul sa ma uit! El acum,...

Placeri vechi

Vizualizari: 2.690 Curtezane celebre  (urmare) Amorul fizic, mai mult sau mai puțin „romantic”, dar rezultat din același instinct de reproducere, a avut o zeiță...

Placeri vechi

Vizualizari: 2.177 Curtezane celebre  (urmare) În primii ani ai Romei, în epoca regilor, o curtezană cu numele de Flora își câștigă celebritatea în același...