Connect with us

Hi, what are you looking for?

Leacuri vechi

Cum începe tuberculoza pulmonară

« La Miseria » de Cristóbal Rojas (1886). Rojas suferea de tuberculoză când a pictat acest tablou.

Nu este în intențiunea mea de a face o lecție de medicină despre felul cum începe tuberculoza, pentru că o spunem din capul locului nu există un singur fel de-a debuta, ci o mulțime de forme în legătură cu o sumedenie de condițiuni, ce nu se pot descrie în cadrul unui articol.

  Mi s’a părut totuși interesant să semnalez una din modalitățile sub care se poate prezenta tuberculoza de la început la un individ adult, pentru că această modalitate se întâlnește relativ destul de frecvent și ceea ce este mai important în acest caz este că tuberculoza se prezintă sub o formă „falsă” sub o „mască înșelătoare”.

  Această mască este înșelătoare și pentru bolnav și pentru medic uneori, ceea ce face să nu i se acorde de multe ori nici o importanță și numai când „focul a izbucnit” să ne dăm seama cu ce am avut de-a face.

  Pentru o mai bună înțelegere a celor ce urmează, este necesar să mai spun că în realitate, aproape fiecare din noi suntem infectați încă din copilărie cu microbi tuberculoși latenți, închiși, neevolutivi, fără a fi tuberculoși cu adevărat.

  Asemenea indivizi se îmbolnăvesc la un moment dat de o boală infecțioasă acută, pe care de obicei medicul o diagnostichează ca gripă.

 Faptul că această așa zisă gripă apare în timpul unei epidemii, că examinând plămânii nu se găsește prea mare lucru, că totul își reintră în ordine după o evoluție cam de două săptămâni și că bolnavul fie că n’a slăbit de loc, fie că se reface foarte repede, ne îndreptățește să credem că am avut în adevăr a face cu o „gripă”. Aici se pune însă problema: dacă în adevăr sunt și simple gripe adevărate, care nu ascund sub ele nimic grav, forma de boală infecțioasă acută pe care am descris-o mai sus, ascunde sub ea în fapt tuberculoza pulmonară.

 Gripatul (?) își face acum primul „puseu de tuberculoză” și ce este mai grav, este că ne aflam de la început în fața unei forme de tuberculoză deschisă, adică cu eliminare de bacili.

  Același medic care a diagnosticat la început „gripa”, cheamă din nou peste două săptămâni să revadă bolnavul, va avea de data aceasta surpriza se constate cu totul altceva la examenul plămânilor, decât a constatat la început.

  Nenorocirea mare stă în faptul că bolnavii bucurându-se în tot timpul de o stare generală excelentă nu acordă prea mare importanță micilor semne de impregnațiune tuberculoasâ, cum ar fi puțină tuse cu expectorație, oboseală, câteva diviziuni de temperatură pe care de obicei n’o măsoară.

  Toate aceste mici inconveniente le pun pe contul și le socot ca o consecință a „gripei” ce a avut-o.

  Repet, că în fața acestui „debut gripat” ne aflam de la început în fața unei forme de tuberculoză pulmonară, în care bolnavul scuipă bacili, este deci molipsitor și pentru ceilalți și că în asemenea condiții se impune un tratament energic și imediat.

        Dr. B. Mandel – asistent la sanatoriul de tuberculoși „Alinarea”

  • Acest articol a apărut în martie 1933 în revista SĂNĂTATEA
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Recente

Newsletter

Despre Autor

Vitalie Bichir

Mă numesc Vitalie Bichir și sunt actor, dar asta n-are nici o legătură cu ce fac eu aici.
Adun texte scrise maidemult, care pentru unii, poate, sunt niște vechituri fără valoare, dar mie-mi plac și culmea, unele mă și distrează.
Adică vreau să fac / un fel de Bric-à-brac (uite că mi-a ieșit și-o rimă) , ceea ce însemnează din franțuzește: „Magazin de vechituri; vechituri, lucruri fără valoare, uzate și demodate” spune Dex-ul. Bric-à-brac-a-la-bichir.

 

Articole asemanatoare

Strigoi

Vizualizari: 3.930 Strigoiul se naşte ca orişice copil; el însă se cunoaşte căci are pe cap o chitic, tichie, căiţă, perdeă , sau pe...

Placeri vechi

Vizualizari: 2.474 Curtezane celebre  (urmare) Amorul fizic, mai mult sau mai puțin „romantic”, dar rezultat din același instinct de reproducere, a avut o zeiță...

Placeri vechi

Vizualizari: 1.879 Curtezane celebre  (urmare) În primii ani ai Romei, în epoca regilor, o curtezană cu numele de Flora își câștigă celebritatea în același...

Strigoi

Vizualizari: 1.694 ...Bărbaţelul meu Iubit! De aseara ai murit, Of! şi nu pociu sa te uit. Şi la altul sa ma uit! El acum,...