Connect with us

Hi, what are you looking for?

Moda veche

Căsătoria la diferite popoare

Un nobil făcând o propunere unei fete de pescar, Raja Ravi Varma, 1848-1906

Dacă ne urcăm la timpii cei mai depărtați, la acele epoci îngropate în întunericul legendei și al fabulei, nu găsim la popoarele orientului mai nici o urmă de căsătorie și nici de familie ; nu există, între bărbat și femeie, ca și la animale, decât niște raporturi trecătoare formate de pasiunile bestiale.

Herodot și Sophocle, ne spun că la Egipteni, bărbații, închiși în casele lor, se ocupau de menaj, îngrijeau de copii, lucrau țesăturile, iar femeile prezidau la afacerile publice, la munca câmpului și mergeau de vindeau obiectele lucrate de bărbații lor. (Herodot, Cartea II, cap. 35. – Sophocle, Oedip către Colona, versul 352).
Numai la acest singur popor din vechime găsim femeia ocupând o poziție superioară bărbatului.

La Evrei, din contra, vedem în Biblie, că Dumnezeu după ce a văzut că femeia s-a lăsat să fie amăgită de șarpe, a condamnat-o ca totdeauna să fie sub puterea bărbatului, zicând : „Înmulțind voi înmulți necazurile tale și suspinul tău ; în dureri vei naște fii și spre bărbatul tău va fi întoarcerea ta ; și el te va stăpâni„. (Facerea, III, 16).

Dorința de a crește și de a se înmulți ca să umple pământul, a făcut ca legislația Evreilor să permită unui bărbat a avea mai multe soții și chiar concubine.

Dacă femeia era sterilă, ea era datoare să dea o sclavă bărbatului său, cu care să facă copii.

Legea lui Moise permitea poligamia : astfel Biblia ne spune că David a avut 800 de soții, iar Solomon 700 soții-regine și 300 soții de rangul al doilea.
Poligamia dispăru odată cu viața nomadă și nu exista decât numai pentru câțiva puternici și regi, care se puneau în opoziție cu obiceiul general.

La Indieni femeia este de asemenea inferioară bărbatului său. În legile lui Manu scrie că : „Femeia în copilărie trebuie să depindă de tatăl său, în junețe de bărbatul său, iar după moartea soțului său, de fiul său. Bărbatul este stăpân absolut în casă :, el poate să-și bată soția, fără ca prin aceasta să se strice pacea casnică. Supravegherea bărbatului este necesară, căci dacă femeile n-ar fi supravegheate, el ar face nenorocirea a două familii „.

Mahabharata vorbește de un timp când femeile aparțineau după plac oricărui bărbat.

Herodot ne spune că Agatârșii aveau femeile în comun, pentru ca să se iubească între ei ca frații.

Sunt unele triburi sălbatice, care nu cunosc căsătoria așa cum se definește în zilele noastre.

Indienii din California, nu au nici un cuvânt care să însemne căsătoria.

La Nairii din India nimenea nu-și cunoaște tatăl. Starea primitivă a societății omenești, este starea de promiscuitate, în care toți membrii unui trib se consideră a avea aceleași drepturi asupra tuturor femeilor din tribul lor ; ele nu aveau față de bărbați nici dreptul de a alege, nici acela de a voi, ei se foloseau de ele ca de orice alt drept comun. Prin urmare, copiii erau proprietatea mamei, căci schimbarea neîncetată a bărbatului făcea făcea ca tatăl să fie necunoscut.

Căsătoria la Indieni este cu mult mai strânsă decât la noi. Fata, prin măritiș, se desface cu totul de familia ei ; nu numai că pleacă în alt loc, dar primește și alți părinți : soacra înlocuiește cu totul pe mama ei. Așa că numai în noua sa familie, tânăra nevastă primește adevărata educație ; aici învață ea rolul de soție și mamă.

Bărbatul este Dumnezeul ei, și orice mare greșeală ar comite el, ea trebuie să-l iubească și să-l îngrijească din toată inima, să rămâie statornică, de oarece ea aparține bărbatului ei și numai a lui în veci, atât aici cât și dincolo de mormânt.

Indienii se îngrozesc foarte mult de a doua căsătorie.

După concepția indiană, căsătoria a doua nu este altceva decât adulter, trădare și profanarea celor mai sfinte legături ; căci căsătoria este unirea nu numai trupească, ci și sufletească.

La Indieni căsătoria nu se poate desface, legile lui Manu zic: „Femeia încărcată de greșeli, să nu o loviți nici cu o floare. Peste tot unde femeia este onorată, divinitățile sunt satisfăcute, iar când ea nu este onorată, toate actele pioase sunt sterpe. Femeia trebuie încărcată de stimă și de daruri din partea părinților, fraților și a bărbatului, căci femeia strălucește prin podoabele ei, care strălucire se răsfrânge asupra întregii familii. Femeile care se unesc cu soții lor pentru a deveni mame și fac onoare casei lor, sunt niște adevărate zeițe ale norocului „.

La început căsătoria nu se putea desface la Indieni, însă mai târziu s-a admis desfacerea. Principalele cauze de despărțire, sunt : Când femeia era bolnavă de o boală incurabilă, când căsătoria era contractată prin violență sau prin înșelăciune, când atenta la viața bărbatului sau când comitea adulter și când nu făcea copii.

La Indieni, în legile lui Manu, căsătoria este monogamă și fără a putea să se despartă, iar soții își datoresc unul altuia credință.

Adulterul este grozav pedepsit : Femeia brahmană necredincioasă, poate fi dată să o mănânce câinii în piață în fața poporului, iar tovarășul ei, dacă nu este brahman, este ars pe un pat de fier.

Urmează

Profesor Dr. Elefterescu, 1934

Dacă ți-a plăcut acest articol, îți recomand să te abonezi, ca să nu pierzi continuarea.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recente

Newsletter

Despre Autor

Vitalie Bichir

Mă numesc Vitalie Bichir și sunt actor, dar asta n-are nici o legătură cu ce fac eu aici.
Adun texte scrise maidemult, care pentru unii, poate, sunt niște vechituri fără valoare, dar mie-mi plac și culmea, unele mă și distrează.
Adică vreau să fac / un fel de Bric-à-brac (uite că mi-a ieșit și-o rimă) , ceea ce însemnează din franțuzește: „Magazin de vechituri; vechituri, lucruri fără valoare, uzate și demodate” spune Dex-ul. Bric-à-brac-a-la-bichir.

 

Articole asemanatoare

Strigoi

Vizualizari: 4.655 Strigoiul se naşte ca orişice copil; el însă se cunoaşte căci are pe cap o chitic, tichie, căiţă, perdeă , sau pe...

Strigoi

Vizualizari: 2.677 ...Bărbaţelul meu Iubit! De aseara ai murit, Of! şi nu pociu sa te uit. Şi la altul sa ma uit! El acum,...

Placeri vechi

Vizualizari: 2.690 Curtezane celebre  (urmare) Amorul fizic, mai mult sau mai puțin „romantic”, dar rezultat din același instinct de reproducere, a avut o zeiță...

Placeri vechi

Vizualizari: 2.177 Curtezane celebre  (urmare) În primii ani ai Romei, în epoca regilor, o curtezană cu numele de Flora își câștigă celebritatea în același...