Connect with us

Hi, what are you looking for?

Moda veche

Căsătoria la diferite popoare

Paul Louis Bouchard, După baie, 1894

Urmare

La Egipteni, ale căror instituțiuni admiteau poligamia pentru toți, afară de preoți, care trebuiau să fie monogami. La ei chiar frații și surorile se puteau căsători între ei ; așa vedem că regina Cleopatra se căsătorește cu fratele ei Ptolomeu Neuterul.

Bărbatul trebuia să jure supunere nevestei sale, femeile se bucurau de o mare considerație ; făceau legi, dădeau păreri în afacerile publice și primeau instrucție.
Deși divorțul nu prea avea importanță, din moment ce exista poligamia, totuși el exista tocmai pentru că adulterul, care duce la confuziunea copiilor și corupțiunea moravurilor, era aspru pedepsit.

Bărbatul se putea căsători cu oricâte femei avea plăcere ; i se cerea însă, numai o singură condițiune : ca el să le poată nutri pe toate.

La Arabi, se căsătoresc foarte tineri și mirele trebuie să plătească socrului o sumă destul de mare pentru cedarea fetei.

De altfel, partida este aranjată numai de părinți ; mireasa este invizibilă. Pentru a avea o idee despre înfățișarea ei, ginerele tocmește o femeie bătrână, care are voie să o vadă pe mireasă când face baie. Această femeie șireată capătă un bacșiș bun de la părinții fetei.

După ce s’a fixat prețul cumpărării încep solemnitățile nunții ; actul de căsătorie are valoare legală îndată ce este iscălit.

La casa miresei petrecerile se țin lanț și se consumă mult mâncăruri tradiționale arabe. Dansatorii își arătă arta în aplauzele zgomotoase, iar cu trâmbițe și fluiere fac o muzică infernală și supărătoare pentru urechile europenilor.

Din toate acestea mireasa vede numai atât cât poate zări printre zăbrele cele dese de la ferestrele casei.

În ziua nunții, mireasa trebuie să se îmbăieze de șapte ori, apoi este purtată într-o lotcă de ori în jurul casei părintești.

Apoi, însoțită de toți musafirii de sex bărbătesc, care țipă necontenit spre cer, ca Dumnezeu s-o ocrotească, ea este condusă în casa mirelui. La intrarea în casă i se oferea pâine și curmale, un simbol, ca sub acoperișul acestei case să nu ducă nici odată lipsa.

Aici iar se face un ospăț. Și în sfârșit, numai la o săptămână de la începerea nunții, mireasa își scoate vălul și mirele o poate vedea pentru întâia dată în viața lui.

În Noua Zeelandă, șeful trebuia să aibă mai multe femei și un oarecare număr dintre aceste nefericite erau declarate tabu, adică iviolabile, censacrate ; nimeni nu trebuia să le atingă, chiar când șeful nu întreținea nici o relație ce ele.

Legile Aschanților acordă regelui 3333 de soții, număr considerat ca misterios ; toate erau aspru păzite și închise, deși regele nu locuia decât cu șase din ele. Regele Aschanților putea să dea în dar câteva din soțiile sale celor ce se distingeau în lupte cu îndatorirea însă de a completa numărul de 3333.

La Dahomey regele avea 1000 de femei, nobilii aveau 100, iar ceilalți locuitori câte 10 femei. Nimenea nu avea voie de a avea femeile regelui, iar când vre-o una dintre ele eșia în public, un clopot anunța trecerea sa, pentru ca orice om care s-ar fi întâlnit cu ea, trebuia să-și întoarcă capul în altă parte.

Urmează

Profesor Dr. Elefterescu, 1934

Dacă ți-a plăcut acest articol, îți recomand să te abonezi, ca să nu pierzi continuarea.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Recente

Newsletter

Despre Autor

Vitalie Bichir

Mă numesc Vitalie Bichir și sunt actor, dar asta n-are nici o legătură cu ce fac eu aici.
Adun texte scrise maidemult, care pentru unii, poate, sunt niște vechituri fără valoare, dar mie-mi plac și culmea, unele mă și distrează.
Adică vreau să fac / un fel de Bric-à-brac (uite că mi-a ieșit și-o rimă) , ceea ce însemnează din franțuzește: „Magazin de vechituri; vechituri, lucruri fără valoare, uzate și demodate” spune Dex-ul. Bric-à-brac-a-la-bichir.

 

Articole asemanatoare

Strigoi

Vizualizari: 3.929 Strigoiul se naşte ca orişice copil; el însă se cunoaşte căci are pe cap o chitic, tichie, căiţă, perdeă , sau pe...

Placeri vechi

Vizualizari: 2.474 Curtezane celebre  (urmare) Amorul fizic, mai mult sau mai puțin „romantic”, dar rezultat din același instinct de reproducere, a avut o zeiță...

Placeri vechi

Vizualizari: 1.879 Curtezane celebre  (urmare) În primii ani ai Romei, în epoca regilor, o curtezană cu numele de Flora își câștigă celebritatea în același...

Strigoi

Vizualizari: 1.694 ...Bărbaţelul meu Iubit! De aseara ai murit, Of! şi nu pociu sa te uit. Şi la altul sa ma uit! El acum,...