Connect with us

Hi, what are you looking for?

Datini și credințe

Când Sf. Petru a vrut să Ia locul lui Dumnezeu

Isus si Sf. Petu, Antoon van Dyck, 1599- 1641

În vreme aceia când Dumnezeu și Sf. Petru umblau pe pământ, îndemnând pe oameni la fapte bune, dracu, pesemne, că altcineva n-a putut, puse la cale pe Sf. Petru să dorească în ascunsul inimii sale să fie în locul lui Dumnezeu și să cârmuiască astă lume, cel puțin o zi și o noapte.

Într-o dimineață, pe când se apropiau de un sat de la poalele unui deal mare și prăpăstios, numit Dealul caprelor, – căci numai de ele putea fi urcat și numai de ele puteau fi păscute firicerele de iarbă ce creșteau ici-colea și printre bolovani de piatră numai, – Dumnezeu a zis :

– Știu ce plănuiești în adâncul inimii tale, Petre fie ție după cum dorești, și chiar de pe acum vei cârmui pământul și toate câte sunt pe el, de la dobitoacele cu patru picioare și până la paserile cerului și viețuitoarele ce înoată pe ape și cele ce se târăsc pe pământ ; vei cârmui cursul soarelui, al lunii și al celorlalte planete și lumi nenumărate, presărate în văzduhuri de mâna mea. Însă să vezi…

Și Dumnezeu voia să povățuiască pe Sf. Petru cum să-și îndeplinească slujba cea nouă, dar tocmai atunci trecu pe lângă dânșii, dându-le bună dimineața, un biet om sărac c-o capră, căreia, ajungând în marginea dealului, i-a dat drumul zicând :
– Dumnezeu să te păzească.
Și se întoarse în sat.

– Auzi, Petre? zise Dumnezeu : omul acela și-a lăsat capra în paza ta, ca unul ce-mi ții locul. Vezi dară de dânsa!

Sf. Petru n-a așteptat să fie poftit a doua oară și s-a dus după capră, iar Dumnezeu și-a văzut înainte de drum.

Capra începu să rupă ici un fir de iarbă, colea un mugurel, și acum era în vârful unei stânci înalte și anevoioase de suit, iar în clipa următoare, veselă și zglobie, se scobora printre spinii deși, în câte o prăpastie adâncă. Sf. Petru fiind silit să alerge după dânsa, a ajuns-o, a prins-o cu mâna stângă de coadă, iară cu dreapta i-a lăsat vreo câteva cu toiagul său pe spinare, căci era tare amărât pe dânsa, pentru toate câte le făcuse peste zi.

Până atunci, caprele aveau coada lungă cum au toate celelalte animale, iar de atunci nu mai au.

Sf. Petru cu spaimă privea coada din mână, când iată că veni și omul după capră ; și văzându-și dobitocul făr’ de coadă și pocit cum e mai rău, iar pe Sf. Petru cu coada în mână, nu mai statu la chibzuială, ci-l luă pe Sf. Petru de păr și-l trânti la pământ, de credeai că n-a mai fost pe picioare de când e lumea. Apoi, cu un băț zdravăn mi-l snopi măr. Pe urmă a plecat acasă cu capra făr’ de coadă, căci ce era să mai facă bietul om!

Pe drum s-a întâlnit cu Dumnezeu care, văzându-l cât de amărât și necăjit e, i-a vindecat capra de coadă, și de atunci încoace caprele nu mai au coadă, ci numai un semn de coadă.
Cu hainele zdrențuite ca vai de lume, cu fața, mâinile și picioarele pline de sânge și înțepate de spini, obosit și mort de foame, Sf. Petru a venit smerit înaintea lui Dumnezeu și s-a rugat cu lacrimi în ochi să-l ierte pentru că a îndrăznit să dorească ce-a dorit. S-a rugat apoi să fie scutit de sarcina ce-i momise cugetul.

Dumnezeu, bun și milostiv cum este și a fost întotdeauna, i-a ascultat rugăciunea și l-a făcut – pentru că tot dorea o slujbă – chelar la rai, în care slujbă e și până acuma, căci mai mult nu i-a trecut prin gând, nici pofte nebune prin minte.

I. Enescu, „Familia” XXXVII

Dacă vrei să fii la curent cu ce noutăți de maidemult apar pe aici, îți recomand să te abonezi .

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Recente

Newsletter

Despre Autor

Vitalie Bichir

Mă numesc Vitalie Bichir și sunt actor, dar asta n-are nici o legătură cu ce fac eu aici.
Adun texte scrise maidemult, care pentru unii, poate, sunt niște vechituri fără valoare, dar mie-mi plac și culmea, unele mă și distrează.
Adică vreau să fac / un fel de Bric-à-brac (uite că mi-a ieșit și-o rimă) , ceea ce însemnează din franțuzește: „Magazin de vechituri; vechituri, lucruri fără valoare, uzate și demodate” spune Dex-ul. Bric-à-brac-a-la-bichir.

 

Articole asemanatoare

Strigoi

Vizualizari: 3.929 Strigoiul se naşte ca orişice copil; el însă se cunoaşte căci are pe cap o chitic, tichie, căiţă, perdeă , sau pe...

Placeri vechi

Vizualizari: 2.474 Curtezane celebre  (urmare) Amorul fizic, mai mult sau mai puțin „romantic”, dar rezultat din același instinct de reproducere, a avut o zeiță...

Placeri vechi

Vizualizari: 1.879 Curtezane celebre  (urmare) În primii ani ai Romei, în epoca regilor, o curtezană cu numele de Flora își câștigă celebritatea în același...

Strigoi

Vizualizari: 1.694 ...Bărbaţelul meu Iubit! De aseara ai murit, Of! şi nu pociu sa te uit. Şi la altul sa ma uit! El acum,...