Connect with us

Hi, what are you looking for?

Placeri vechi

Caligula

Asasinarea lui Caligula

Tiberiu a fost întrecut de urmașul său Caligula, care îmbrățișa, in public, pe pantomimul Marc Mnester, abuzând și de tinerii din familii consulare.

Nu respecta nici patricianele cele mai distinse pe care la banchete le trecea în revistă, examinând-le ca un negustor de sclave. Pe unele din ele le-a repudiat în numele soților absenți, iar unii dintre aceștia se arătau măguliți de preferința împăratului, trăgând foloase și onoruri.

Incesturile lui Caligula cu surorile sale erau fățișe : le-a prostituat apoi cu favoriții săi și, când s-a săturat de ele, le-a exilat într-o insulă, avertizând-le că are și săbii contra lor. Pe o anume Cesonia, de o lubricitate nerușinată, o arăta soldaților, călare alături de el și, goală, amicilor săi.

În palatul Cesarilor, el a instalat unul din cele mai asortate lupanare ale Romei. Femei libere și tineri distinși așteptau în mici celule elegante pe clienții invitați, prin piețe publice și la porțile palatelor de către „sclavi nomenclator”. Finanțele împăratului au fost atât de secătuite, încât prostituatele erau înregistrate și taxate cu prețul cu care se vindeau. „Condicuța” de azi are origini depărtate…

Caligula izgonea totuși pe ceilalți desfrânați, neadmițând rivali. Numai el putea fi deasupra legii, era atât de feroce, încât este de necrezut că poporul s-a lăsat guvernat de acest monstru.

Pentru că era scumpă carnea, fiarele de la circ erau hrănite cu criminalii prinși de el și aruncați de vii în ghearele lor. Mai mult : silea pe părinți să fie de față la supliciul copiilor lor, sporind-le durerea cu vorbe odioase. Călăii săi erau învățați să chinuiască rafinat : „Faceți așa ca ei să se simtă murind„. El mai spunea : „Să mă urască, dar să le fie frică de mine„. Furios că la o reprezentație teatrală, poporul era de altă părere, el strigă : „Facă cerul ca poporul roman să aibă un singur cap„!

Caligula se plângea totuși că domnia lui va fi uitată, pentru că ar fi fost prea fericită și dorea înfrângeri, epidemii, foamete, cutremure de pământ. La festinuri, ferocitatea lui era aceeași, iar când îmbrățișa o femeie spunea : „Acest frumos cap va cădea când voi vrea eu„… A vrut să distrugă operile lui Homer și să înlăture din toate bibliotecile scrierile lui Virgiliu și Tot-Liviu.

Caligula a fost asasinat : Cesonia a pierit în același timp, iar fiica ei a fost strivită de ziduri.

Claudiu, Urmașul lui Caligula a dus iubirea la exces preferând femeile. S-a căsătorit cu Mesalina, urzând însă moartea ei, pentru că ea l-a părăsit pentru un oarecare Caius Silius, bărbat înzestrat cu remarcabile însușiri.

Eugen Relgis, 1932

Dacă vrei să fii la curent cu ce noutăți de maidemult apar pe aici, îți recomand să te abonezi .

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Recente

Newsletter

Despre Autor

Vitalie Bichir

Mă numesc Vitalie Bichir și sunt actor, dar asta n-are nici o legătură cu ce fac eu aici.
Adun texte scrise maidemult, care pentru unii, poate, sunt niște vechituri fără valoare, dar mie-mi plac și culmea, unele mă și distrează.
Adică vreau să fac / un fel de Bric-à-brac (uite că mi-a ieșit și-o rimă) , ceea ce însemnează din franțuzește: „Magazin de vechituri; vechituri, lucruri fără valoare, uzate și demodate” spune Dex-ul. Bric-à-brac-a-la-bichir.

 

Articole asemanatoare

Strigoi

Vizualizari: 3.878 Strigoiul se naşte ca orişice copil; el însă se cunoaşte căci are pe cap o chitic, tichie, căiţă, perdeă , sau pe...

Leacuri vechi

Profesorul Marcel Labbe a botezat cu un nume medical de fagomani pe cei oameni mâncăcioși, cari cred că trăiesc pe lume numai pentru a...

Placeri vechi

Vizualizari: 2.443 Curtezane celebre  (urmare) Amorul fizic, mai mult sau mai puțin „romantic”, dar rezultat din același instinct de reproducere, a avut o zeiță...

Placeri vechi

Vizualizari: 1.844 Curtezane celebre  (urmare) În primii ani ai Romei, în epoca regilor, o curtezană cu numele de Flora își câștigă celebritatea în același...