Connect with us

Hi, what are you looking for?

Rețete vechi

Bucătărie fără foc

Édouard Vuillard, Femeie in negru, 1891

Oferim cititorilor câteva rețete lesne de pregătit, într-un timp scurt, gustoase și mai ales… sănătoase. Pe deasupra, toate aceste rețete nu vă obligă să folosiți nici aragazul, nici plita electrică. Într-un cuvânt : bucătăria fără foc!

Gulii umplute : Scobim miezul a cinci-șase gulii, după ce, bineînțeles, le-am spălat bine. Miezul se toacă mărunt și se amestecă cu paine de secară înmuiată în lapte, roșii decojite, chimion zdrobit în piuliță, ceapă rasă, gălbenuș de ou, ulei, puțin vin. Frământăm compoziția și umplem guliile. Turnăm deasupra un sos de maioneză. Se servesc după ce au stat o vreme la frigider.

P. S. Maioneza nu se taie niciodată dacă la compoziția obișnuită se adaugă în timpul preparării o linguriță sau două de muștar.

Sos de arpagic : Se taie arpagicul verde cât mai mărunt, se sărează și se stoarce bine. Amestecam câteva gălbenușuri crude de ou, ulei sau unt, pătrunjel tocat și o lămâie stoarsă. Compoziția se poate unge și pe pâine.

Punci de cireșe : Curățăm cireșele de sâmburi, le adăugăm puțin zahăr și le zdrobi cu furculița. În zeama lăsată mai adăugăm smântână subțiată cu lapte, apoi încorporăm încet fulgi de porumb până se obține o compoziție solidă. Punciul se servește rece.

Sos de hrean cu smântână : Dăm pe răzătoare două sau trei rădăcini de hrean, sărăm și stoarcem bine. Apoi încorporăm smântâna amestecând încet. După gust se poate adăuga puțină zeamă de lămâie, oțet sau vin.

Sos de hrean cu mere : La două linguri de hrean dat prin răzătoare adăugăm patru sau cinci mere rase, stoarcem o lămâie și amestecăm cu o lingură de miere de stup. Deasupra se toarnă smântână. În caz că nu avem în casă lămâi putem folosi oțetul de vin.

Salată de lobodă roșie : Tăiem mărunt de tot sub formă de tăieței câteva legături de lobodă. Adăugăm un gălbenuș de ou frecat, oțet după gust și puțin ulei de floarea soarelui.

Sos de ouă : Frecăm câteva gălbenușuri de ou proaspete, la care adăugăm cașcaval ras, puțin vin roșu, o jumătate de lămâie (sucul), precum și arpagic tăiat mărunt și pătrunjel. După ce amestecăm compoziția, adăugăm o lingură de miere de stup și un pahar de smântână.

Ouă cu brânză : Într-un vas spargem trei ouă cu albuș cu tot, adăugăm sare, trei linguri de lapte, după care încorporăm brânză sau cașcaval ras până obținem o pastă omogenă. Dacă vrem să fie mai picantă această gustare rapidă.

Praz cu țelină și mere : Tăiem sub formă de solzi de pește prazul, cât mai fin. La fel și merele și țelina. Adăugăm sare după gust și lăsăm să se îmbibe o jumătate de oră. Deasupra radem cașcaval sau brânză telemea.

Salată de castraveți ardelenească : Castraveții tăiați felii subțiri îi strângem bine în pumni până își lasă zeama care se aruncă. Apoi îi sărăm, tocăm mărunt de tot usturoi și amestecăm cu iaurt, lapte acru sau smântână.

Sos de tarhon : Frecăm bine două gălbenușuri crude cu patru linguri de unt la care adăugăm suc de lămâie, tarhon tocat mărunt, pătrunjel, muștar și puțin vin alb.

Fulgi de porumb cu vișine : După ce zdrobim vișinele și le adăugăm puțin zahăr, le amestecăm cu fulgii de porumb muiați în lapte fiert. Pentru aromă adăugăm puțină vanilie sau esență de rom.

Castraveți umpluți : Alegem câțiva castraveți de mărime potrivită și îi curățăm de coajă. Îi tăiem la un capăt și îi scobim cu grijă. Miezul lor îl amestecăm cu coajă de pâine de secară muiată în lapte, gălbenuș de ou, ceapă rasă, ulei și, după gust, brânză de oaie. Frământă compoziția, adăugăm puțină boia dulce și umplem castraveții scobiți. Deasupra putem turna un strat subțire de sos de hrean.

Mâncare de caise : Peste un kilogram de caise tăiate în felii subțiri adăugăm următoarea compoziție : 250 de grame de nuci date prin mașină în care amestecăm două albușuri bătute spumă, lapte și coaja rasă de la o lămâie. Mâncarea se servește rece și cu frișcă alături.

Album literar gastronomic, 1981, revista Viața Românească

Dacă ți-a plăcut, îți recomand să te abonezi, ca să nu pierzi și alte rețete

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recente

Newsletter

Despre Autor

Vitalie Bichir

Mă numesc Vitalie Bichir și sunt actor, dar asta n-are nici o legătură cu ce fac eu aici.
Adun texte scrise maidemult, care pentru unii, poate, sunt niște vechituri fără valoare, dar mie-mi plac și culmea, unele mă și distrează.
Adică vreau să fac / un fel de Bric-à-brac (uite că mi-a ieșit și-o rimă) , ceea ce însemnează din franțuzește: „Magazin de vechituri; vechituri, lucruri fără valoare, uzate și demodate” spune Dex-ul. Bric-à-brac-a-la-bichir.

 

Articole asemanatoare

Strigoi

Vizualizari: 4.655 Strigoiul se naşte ca orişice copil; el însă se cunoaşte căci are pe cap o chitic, tichie, căiţă, perdeă , sau pe...

Strigoi

Vizualizari: 2.677 ...Bărbaţelul meu Iubit! De aseara ai murit, Of! şi nu pociu sa te uit. Şi la altul sa ma uit! El acum,...

Placeri vechi

Vizualizari: 2.690 Curtezane celebre  (urmare) Amorul fizic, mai mult sau mai puțin „romantic”, dar rezultat din același instinct de reproducere, a avut o zeiță...

Placeri vechi

Vizualizari: 2.177 Curtezane celebre  (urmare) În primii ani ai Romei, în epoca regilor, o curtezană cu numele de Flora își câștigă celebritatea în același...