Connect with us

Hi, what are you looking for?

Rețete vechi

Borșul

Carlo Magini, 1720–1806, Natură statică cu ceașcă, sticlă, vas de lut și lumânare, Wikimedia Commons

Cum se  umple borșul.

Nu stiu toate gospodincle cum se  umple borșul, zama acră, plăcuta la gust, atât de  folosită prin unele parți din Romania. Se iau trei părți tărâțe de porumb și o parte de  grâu. Se pun într’o putinică opărită și afumată cu cârpe arse. Se toarnă peste ele, de  le cuprinde, apă clocotită, mestecându-le. Se pune o mână de huște, cuibul din borșul vechi. Dacă n’ai, ceri la vecină. Se mestecă bine și se umple putinica cu apă călduță. O acoperi cu o petică curată, o pui la loc cald și peste 2—3 zile borșul e  gata. Ca să nu se sborșască, muți putinica într’un loc mai răcoros.

Unele gospodine, în  glumă, trag pe copii de urechi, ca să se facă borșul mai acru. Nici nu strică, nici nu folosește. Și  borșul are legea lui.

Maria Gen, Dobrescu, Buciatiiria sătencii.

Borşul se face din tărîţe sau făină de sacară, păpuşoi etc.; mai întăi, să udă cu apă rece ş-apoi să toarnă uncrop şi se pune la dospit pe cuptor. Ca să se înăcrească mai degrabă, să pun şi puţine huşte din borşul cel vechi sau puţin aluat dospit. Care femei sînt harnice, borşul dacă-l umple de dimineaţă, pînă în sară e acru; pe cînd, după altele, şi trei zile dospeşte. După care-i iute, rău, borşul degrabă să înăcreşte, – da după care-i moale, nu. După ce l-ai umplut, mergi şi tragi pe cineva, care e iute, de urechi şi zici: „Acru-i borşul!” Şi moţăi din gură ca să crească. Botoşani (vezi altă rețetă)

În Mihalcea, zic că cum e mînios degrabă acel pe care-l trage de urechi, aşa degrabă se face borşul acru; de aceea se trage de urechi.

În Roşa, trag pe cineva de părul din frunte şi zic: „Să fie bun ca vinul şi acru ca oţetul!”

În Mihalcea, cînd umplu borşul, femeile descîntă şi zic aşa:

Omul negru în pădure lemne taie,

Da nevasta rumănă borş umple

Şi-ntr-însul Maica Domnului se scaldă.

Că, altfel, se scaldă diavolul în borş şi bărbatul, cînd mînîncă, o bate pe femeie, zice că nu-i borşul bun; cum descîntă însă, el nu se poate apropia. Maria Spinul, Mihalcea

Borşul cînd îl umpli, să pui în el vro doi cărbuni aprinşi, că mai bun se face.

Borşul lunea nu se umple, e pacat. De umpli borş luni, capeţi „cel perit” şi vin gîngănii la casă. Ropcea

Borş, doar la mare trebuinţă, se umple luni, atunci să pui intr-insul 3 cărbuni şi sare, că dracul nu se apropie; dar dacă nu pui, borşul acela e al lui. Roşa

De umpli borş luni, să pui o crenguţă de busuioc, că nu gustă dracul dintr-însul. Mihalcea

Dacă împli borş lunea, îşi spală dracul dosul în el. Roşa

Lunea de împli borş, verşi venin cînd eşti mort. Botoşani

Lunea să nu împli borş, căci omul, cînd e mort, tare se umflă. Mihalcea

Borş nu se împle lunea, de pe cînd îmbiau strigoii. O femeie a împlut borş luni şi un strigoi i-a pus un cap de mort în putina cu borş. Mihalcea

Borş de împli lunea, e „de cei răi”, o boală cu cîrcei în pîntece. Botoşani

Borşul de luni e bun de boale. Broscăuţi

Luni nu se împrumută borş şi aluat dospit, nici pine nu se face. Mihalcea

Borş să nu împli, pîne să nu coci şi leşie să nu faci luni, că-s sîngele Domnului.

Vineri să nu coci pîne, să nu împli borş, că-s sînge; sau că e păcat să dospească borşul sau pînea vinerea.

Sîmbătă sară să nu împli borş, să dospească peste duminică; să-l umpli sîmbăta dimineaţa.

Borş niciodată să nu opreşti, cînd vine cineva şi-ţi cere, că borşul e vin pe ceea lume.

În ziua de Joia Mare, să umpli borş şi să dai cu ulcicuţa de pomană şi acela borş, pe ceea lume, se face vin. Botoşani

La un vin care nu e bun, e acru, i să spune: „bun borş!”

Elena Niculita Voronca, Datinile și Credințele Poporului Roman, 1903

POVEȘTI * SUPERSTIȚII * STRIGOI * CURTEZANE CELEBRE * LEGENDELE OLIMPULUI * REȚETE VECHI ROMÂNEȘTI * DICȚIONAR INFERNALVRĂJITORIE * SFATURI PRACTICE * VORBE * CĂRȚI POPULARE …

  • Dacă vrei să fii la curent cu ce noutăți de maidemult apar pe aici, îți recomand să te abonezi .
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Recente

Newsletter

Despre Autor

Vitalie Bichir

Mă numesc Vitalie Bichir și sunt actor, dar asta n-are nici o legătură cu ce fac eu aici.
Adun texte scrise maidemult, care pentru unii, poate, sunt niște vechituri fără valoare, dar mie-mi plac și culmea, unele mă și distrează.
Adică vreau să fac / un fel de Bric-à-brac (uite că mi-a ieșit și-o rimă) , ceea ce însemnează din franțuzește: „Magazin de vechituri; vechituri, lucruri fără valoare, uzate și demodate” spune Dex-ul. Bric-à-brac-a-la-bichir.

 

Articole asemanatoare

Strigoi

Vizualizari: 3.879 Strigoiul se naşte ca orişice copil; el însă se cunoaşte căci are pe cap o chitic, tichie, căiţă, perdeă , sau pe...

Leacuri vechi

Profesorul Marcel Labbe a botezat cu un nume medical de fagomani pe cei oameni mâncăcioși, cari cred că trăiesc pe lume numai pentru a...

Placeri vechi

Vizualizari: 2.444 Curtezane celebre  (urmare) Amorul fizic, mai mult sau mai puțin „romantic”, dar rezultat din același instinct de reproducere, a avut o zeiță...

Placeri vechi

Vizualizari: 1.844 Curtezane celebre  (urmare) În primii ani ai Romei, în epoca regilor, o curtezană cu numele de Flora își câștigă celebritatea în același...