Cum se umple borșul.
Nu stiu toate gospodincle cum se umple borșul, zama acră, plăcuta la gust, atât de folosită prin unele parți din Romania. Se iau trei părți tărâțe de porumb și o parte de grâu. Se pun într’o putinică opărită și afumată cu cârpe arse. Se toarnă peste ele, de le cuprinde, apă clocotită, mestecându-le. Se pune o mână de huște, cuibul din borșul vechi. Dacă n’ai, ceri la vecină. Se mestecă bine și se umple putinica cu apă călduță. O acoperi cu o petică curată, o pui la loc cald și peste 2—3 zile borșul e gata. Ca să nu se sborșască, muți putinica într’un loc mai răcoros.
Unele gospodine, în glumă, trag pe copii de urechi, ca să se facă borșul mai acru. Nici nu strică, nici nu folosește. Și borșul are legea lui.
Maria Gen, Dobrescu, Buciatiiria sătencii.
Borşul se face din tărîţe sau făină de sacară, păpuşoi etc.; mai întăi, să udă cu apă rece ş-apoi să toarnă uncrop şi se pune la dospit pe cuptor. Ca să se înăcrească mai degrabă, să pun şi puţine huşte din borşul cel vechi sau puţin aluat dospit. Care femei sînt harnice, borşul dacă-l umple de dimineaţă, pînă în sară e acru; pe cînd, după altele, şi trei zile dospeşte. După care-i iute, rău, borşul degrabă să înăcreşte, – da după care-i moale, nu. După ce l-ai umplut, mergi şi tragi pe cineva, care e iute, de urechi şi zici: „Acru-i borşul!” Şi moţăi din gură ca să crească. Botoşani (vezi altă rețetă)
În Mihalcea, zic că cum e mînios degrabă acel pe care-l trage de urechi, aşa degrabă se face borşul acru; de aceea se trage de urechi.
În Roşa, trag pe cineva de părul din frunte şi zic: „Să fie bun ca vinul şi acru ca oţetul!”
În Mihalcea, cînd umplu borşul, femeile descîntă şi zic aşa:
Omul negru în pădure lemne taie,
Da nevasta rumănă borş umple
Şi-ntr-însul Maica Domnului se scaldă.
Că, altfel, se scaldă diavolul în borş şi bărbatul, cînd mînîncă, o bate pe femeie, zice că nu-i borşul bun; cum descîntă însă, el nu se poate apropia. Maria Spinul, Mihalcea
Borşul cînd îl umpli, să pui în el vro doi cărbuni aprinşi, că mai bun se face.
Borşul lunea nu se umple, e pacat. De umpli borş luni, capeţi „cel perit” şi vin gîngănii la casă. Ropcea
Borş, doar la mare trebuinţă, se umple luni, atunci să pui intr-insul 3 cărbuni şi sare, că dracul nu se apropie; dar dacă nu pui, borşul acela e al lui. Roşa
De umpli borş luni, să pui o crenguţă de busuioc, că nu gustă dracul dintr-însul. Mihalcea
Dacă împli borş lunea, îşi spală dracul dosul în el. Roşa
Lunea de împli borş, verşi venin cînd eşti mort. Botoşani
Lunea să nu împli borş, căci omul, cînd e mort, tare se umflă. Mihalcea
Borş nu se împle lunea, de pe cînd îmbiau strigoii. O femeie a împlut borş luni şi un strigoi i-a pus un cap de mort în putina cu borş. Mihalcea
Borş de împli lunea, e „de cei răi”, o boală cu cîrcei în pîntece. Botoşani
Borşul de luni e bun de boale. Broscăuţi
Luni nu se împrumută borş şi aluat dospit, nici pine nu se face. Mihalcea
Borş să nu împli, pîne să nu coci şi leşie să nu faci luni, că-s sîngele Domnului.
Vineri să nu coci pîne, să nu împli borş, că-s sînge; sau că e păcat să dospească borşul sau pînea vinerea.
Sîmbătă sară să nu împli borş, să dospească peste duminică; să-l umpli sîmbăta dimineaţa.
Borş niciodată să nu opreşti, cînd vine cineva şi-ţi cere, că borşul e vin pe ceea lume.
În ziua de Joia Mare, să umpli borş şi să dai cu ulcicuţa de pomană şi acela borş, pe ceea lume, se face vin. Botoşani
La un vin care nu e bun, e acru, i să spune: „bun borş!”
Elena Niculita Voronca, Datinile și Credințele Poporului Roman, 1903
POVEȘTI * SUPERSTIȚII * STRIGOI * CURTEZANE CELEBRE * LEGENDELE OLIMPULUI * REȚETE VECHI ROMÂNEȘTI * DICȚIONAR INFERNAL* VRĂJITORIE * SFATURI PRACTICE * VORBE * CĂRȚI POPULARE …
- Dacă vrei să fii la curent cu ce noutăți de maidemult apar pe aici, îți recomand să te abonezi .
