Connect with us

Hi, what are you looking for?

Rețete vechi

Bătrânești mâncăruri de post

«Night market» Petrus van Schendel (1806 – 1870)

Plachie de cartofi : Se face un rântaș cu untdelemn, făină și ceapă, apoi se stinge cu apă, bulion gras (paradaise) și puțin vin roșu. Se adaugă pătrunjel verde tocat și sare. Când începe să clocotească se pun cartofii tăiați în bucăți pătrate. Sosul să fiefacut în așa fel, că și după ce au fiert cartofii să nu scadă de tot, ci să rămână ca la orice mâncare.

Cartofi cu sos de pătlăgele : Se fierb cartofii cu coajă, se curăță și se taie felii. În acest timp prăjim puțină ceapă în undelemn, ca să se rumenească și adăugăm cartofii, pe care îi sărăm și îi amestecăm împreună cu ceapă, ca să se prăjească puțin. Când este gata, îi punem într-o farfurie în formă de movilă și turnăm deasupra un sos de pătlăgele. Sosul: prăjim în untdelemn ceapa, adăugăm puțină făină și stingem cu bulion, amestecat în apă, ca să nu fie prea acru, mai punem puțină sare și zahăr. Sosul să nu fie gros de tot.

Icre de fasole : Fasolea cu boabe mari se pune la foc să fiarbă cu o ceapă tăiată în felii subțiri ca să se sfărâme.Când fasolea este fiartă o scurgem din zeamă, o lăsăm să se răcească și o dăm prin sită.Începem apoi s-o batem cu o lingură de lemn, adăugând câte nițel din zeama în care a fiert fasolea, untdelemn, ceapă tocată foarte mărunt, zeamă de lămâie, puțin piper.Așezăm pe o farfurie și o garnisim cu măsline.Se servește cu murături.

Mazăre bătută : Se fierbe mazărea cu ceapă. Se strecoară, se dă prin sită, se amestecă fasolea tot trecută prin sită și se bate bine. Fasolea să fie numai un sfert, iar cele trei sferturi mazăre.Se toarnă deasupra untdelemn sau ulei de semințe. 

Morcovi cu miere : Se rad morcovii de coajă, se taie în felii subțiri în lat. Se pun la foc în apă, atât cât să-i acopere și se lasă până dă un clocot. Se scot din apa aceia și se pun într-o altă cratiță, adăugând puțină sare, zahăr pisat și apă fierbinte, iar numai atât cât să acopere morcovii.Se lasă să fiarbă la foc mare și când zeama a scăzut pe jumatate se adaugă razatură de coajă de lămâie și puțină miere. Se amestecă bine și se pun din nou la fiert, până ce va scădea zeama și nu va mai rămâne decât un sos gros. Atunci se amestecă cu zeamă de lămâie și se servește.  Mâncare hranitoare și bună pentru copii. 

  Arpagic cu măsline : Curățăm arpagicul, îl oparim și îl prăjim în untdelemn. Aparte facem un rântaș cu untdelemn și făină, pe care îl stingem cu apă cât trebuie pentru un sos, și apoi punem în el arpagicul prăjit. Adăugăm sare, puțin vin, boabe de piper, foi de dafin și măsline desărate și fără sâmbure și puțin bulion.Când a scăzut sosul, îi mai punem câteva felii de lămâie curățate de coajă, în așa fel încât din partea albă să nu rămână nimic. Se servește rece. 

 Ceapă cu zahăr : Luăm mai multe cepe mici, le curățăm și le prăjim într-o tigaie în untdelemn, în care am pus puțin zahăr praf. Cepele trebuie să se rumenească.Când sunt gata, turnăm peste ele bulion slab, în care am pus puțină sare și lăsăm sosul să scadă. 

  Dovleci cu floare : Luăm dovlecii din aceia mici, care la capăt au încă floare și îi răcăim, îi sărăm, îi tăvăli în făină și apoi îi prăjim în untdelemn încins. Adăugăm atâta apă fierbinte ca să-i treacă (acopere), sare, mărar, pătrunjel verde, tocat și felii de pătlăgele roșii. Fierbem încet până scade zeama si rămâne ca un fel de sos. Se servește rece. 

  Sarmale de post : Punem să se incingă untdelemnul, apoi îi adăugăm ceapă multă și când aceasta s-a rumenit punem orez, îl ținem să se rumenească, amestecand mereu. Luăm de la foc, adăugăm puțină sare și zahăr și un pumn de stafie. Umplem foile de varză ca la sarmale, având grijă să punem câte puțin din umplutură, pentru că se umflă orezul. Așezăm sarmalele într-o cratiță groasă turnând peste ele untdelemn, zeamă de pătlăgele roșii, amestecată cu apă si puțină zeamă de varză, în așa fel ca sarmalele să fie bine acoperite. Trebuie să fiarbă încet de tot și când sânt gata le punem la cuptor ca să se rumenească. 

  Ciuperci umplute : Luăm câteva ciuperci din acele mari, le spălăm și le curățăm de pieliță. Rupem condițele și le curățăm și pe ele și apoi le tocăm mărunt. Încingem untdelemnul și prăjim în el ceapa, adăugând apoi cozile tocate, mărar și pătrunjel verde tocat și lăsăm până scade zeama de tot. Luând-o de la mașina de gătit mai punem sare, piper, pesmeți, puțină zeamă de pătlăgele și vin alb, ca să fie ca o cocă moale de tot. Umplem ciupercile pe care mai întâi le-am sărat, așezăm pe o tavă și turnăm peste ele vin alb și untdelemn.Le băgăm apoi la cuptor până scad bine. Se servesc reci. 

  Stufat : Ceapa si usturoiul de grosimea unui creion, se curăță și se taie în trei, se prăjesc în untdelemn. Se scot și tot în același untdelemn se prăjește ceapa tăiată mărunt. Se adaugă făină puțină boia de ardei si apă. După ce se dă un clocot – două, se adaugă și usturoiul cu ceapă verde, care au fost prăjite, apoi sare, patrunjel verde, mărar. Se lasă să fiarbă încet, până se face un sos frumos gros. 

  Urzici sleite : Urzicile curățate și spălate sefierb 3-5 minute în apă clocotită cu sare.   Se scurg, se pun într-o cratiță și se toarnă deasupra lor o altă apă clocotită și sărată, apoi se fierb bine.Când sunt fierte se scurg de apă (apa însă se păstrează), se trec prin sita de păr, se pun într-o oală, se adaugă puțină făină (la 1 kg de urzici cam 1 lingură de supă) și se bat bine cu lingura de lemn, adăugând din zeama în care a fiert, ca să fie ca o pastă groasă de tot. Se pune pe mașină ca să scadă. Se servesc cu mujdei de usturoi, hrean ras și mămăligă. 

 Pilaf de urzici : Se prăjește ceapa în untdelemn (ca pentru tocană), se pune orezul, pe care îl lăsăm să se îngălbenească puțin apoi îl stingem cu apa în care au fiert urzicile. Se lasă să scadă la foc potrivit, până ce devine mai gros, în așa fel ca să se poată mânca cu furculița și atunci adăugăm și urzicile fierte și scăzute și scăzute de apă. Când fierbem urzicile, mai înainte trebuie bine spălate. Se pun să fiarbă când apa clocotește, apa trebuie să fie puțin sărată. Ele fierb cam două minute. 

 Pilaf : Punem să se incingă untdelemn, adăugăm puțină ceapă și, când s-a rumenit, punem orez, pe care îl prăjim 5 minute. Turnam apă și îl dăm la cuptor să scadă. Ungem o formă de cozonaci cu untdelemn în care punem orezul fiert băgându-l la cuptor să se coacă puțin.Scoțându-l de-acolo îl răsturnăm pe o farfurie rotundă punându-i imprejur ghiveciul de post (din conservă) incalzit. Deasupra îi turnăm un sos făcut din pătlăgele roșii în care am pus puțin zahăr. În acest sos nu se pune făină. 

Fasole verde : Fierbem fasolea verde în apă sărată. În acest timp facem un rântaș cu untdelemn, ceapă, făină și îl stingem cu apă în care a fiert fasolea, adăugând și puțin bulion (zeamă de roșii). Punem fasolea și o lăsăm să scadă bine ca să aibe un sos bun. Se poate servi și cald, și rece. 

Varză : Încingem untdelemnul și îi punem varză acră stoarsă bine de zeamă și lăsăm să se călească, mestecând mereu să nu se ardă. Separat punem la prăjit ceapă adaugandu-i orez, pe care il fierbem ca pentru pilaf. Luăm apoi o cratiță de pământ și punem un strat gros de varză, altul de orez, apoi iar de varză. La bulion (zeamă de roșii) adăugăm apă și turnam deasupra verzei, atât ca să ajungă până sus, dar să nu acopere. Punem la cuptor până scade zeama de tot și se rumenește. Se serveşte și caldă, și rece. (Dacă vrem această varză și mai bună, atunci la orez fiert adăugăm și ciuperci înăbușite mai întâi). 

Mazăre sfărâmată : Se fierbe mazărea cu felii de ceapă și zarzavat întreg, apoi se scoate zarzavatul, se scurge și se trece prin sită. Se încinge untdelemn, se adaugă mazărea și apa în care a fiert cât trebuie ca să fie un piure gros și se lasă la foc să dea câteva clocote, având grijă să nu se ardă. Se servește cufelii de pâine rumenită în untdelemn.

Ghiveci sârbesc : Luăm câțiva ardei grași, le scoatem sămânța și-i tăiem în jumătate. În acest timp prăjim puțină ceapă în untdelemn, adăugăm orez și când orezul s-a rumenit îi adăugăm ardei și după ce s-au îngălbenit puțin adăugăm câteva pătlăgele roșii tăiate felii, puțină apă, sare și pătrunjel verde tocat. Punem la cuptor până scade ca un pilaf. Se serveşte și cald, și rece. 

Din « Mesele batranilor nostri » de Octavian Stoica

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Recente

Newsletter

Despre Autor

Vitalie Bichir

Mă numesc Vitalie Bichir și sunt actor, dar asta n-are nici o legătură cu ce fac eu aici.
Adun texte scrise maidemult, care pentru unii, poate, sunt niște vechituri fără valoare, dar mie-mi plac și culmea, unele mă și distrează.
Adică vreau să fac / un fel de Bric-à-brac (uite că mi-a ieșit și-o rimă) , ceea ce însemnează din franțuzește: „Magazin de vechituri; vechituri, lucruri fără valoare, uzate și demodate” spune Dex-ul. Bric-à-brac-a-la-bichir.

 

Articole asemanatoare

Strigoi

Vizualizari: 2.909 Strigoiul se naşte ca orişice copil; el însă se cunoaşte căci are pe cap o chitic, tichie, căiţă, perdeă , sau pe...

Leacuri vechi

Profesorul Marcel Labbe a botezat cu un nume medical de fagomani pe cei oameni mâncăcioși, cari cred că trăiesc pe lume numai pentru a...

Placeri vechi

Vizualizari: 2.213 Curtezane celebre  (urmare) Amorul fizic, mai mult sau mai puțin „romantic”, dar rezultat din același instinct de reproducere, a avut o zeiță...

Placeri vechi

Vizualizari: 1.602 Curtezane celebre  (urmare) În primii ani ai Romei, în epoca regilor, o curtezană cu numele de Flora își câștigă celebritatea în același...