Connect with us

Hi, what are you looking for?

Leacuri vechi

Bălegarul ca tratament

Nicolae Grigorescu, Car cu boi, 1899

Ne ia groaza când ne gândim la ce leacuri scârboase și primejdioase recurge populația de la țară, după îndemnul babelor și al cumetrelor.

Închipuiți-vă că, cu balegă proaspătă de vițel se ung copii de bube dulci. Balega coaptă în vatră și pusă între cârpe (bine înțeles murdare), se pune în jurul urechilor pentru durere și când copiii suferă de năjit (otită supurată) atunci când ei au nevoie de cea mai mare curățenie!

Pentru copiii în socote, îl duce pe copil la tăietoare (abator), se ia un burduhan (stomac) cald, cum îl scoate din vită, îl pune într-o covată și se bagă copilul înăuntru în baliga din burduhan, până în gât, numai capul să-i rămâie afară și îl ține un ceas, legănâdu-l, până ce adoarme. Aceasta în trei rânduri, odată pe săptămână.

Balega de cal se pune pe junghiu, pe locurile atinse de reumatism.

De beție și de aprinderea rachiului în om (când bețivul stă ca mort și abia răsuflă), îi se stoarce în gură (auziți oameni buni!) : balegă proaspătă de cal, care se moaie puțin ca să fie zemoasă!

Și pentru cei otrăviți să verse, nu s’a găsit alt leac mai bun decât : se strecoară în gura celor otrăviți must din… bălegar de cal.

Ei bine, nu numai că aceste leacuri sunt atât de scârboase, dar ele sunt primejdioase. Ajunge să fie pe piele o zgârietură cât de mică, pentru ca microbii din murdărie să pătrundă în organism și să producă infecțiunile cele mai grave.

Dar credeți că babele se mulțumesc numai cu balegă de boi, de vacă, de cai? Ei aș! până și căcăreaza de oaie și de capră se plămădește în lapte și se pune peste răni și arsuri!! Vă închipuiți cum se pune viața bolnavilor în primejdie prin acest metod!
Se mai găsesc oameni la țară cari își spală mâinile cu balegă în loc de săpun!!!

Din punct de vedere al sănătății, bălegarul constituie o primejdie.

Bălegarul ca și gunoaiele constituie focare de infecție. Aci cresc și se dezvoltă germenii diferitelor boale ale omului, boli grave cum sunt tetanosul (fălcarița), dalacul și atâtea alte boli

Aci își pun muștele ouăle lor din cari apoi se înmulțesc aceste dușmane ale omului, căci muștele împrăștie bolile ucigătoare ca : scarlatina, difteria, tifosul, ligoarea, oftica, desinteria, treapădul cu sânge, holera.

Apoi zemurile din bălegar se scurg în pământ, ajung până în fântâni, otrăvesc apa din ele și pot otrăvi tot satul.

De acea, cărați bălegarul departe de case, afară, în câmp.

Să înceteze obiceiul murdar, nesănătos de a lipi pereții și podeaua cu bălegar.
Pentru Dumnezeu! păstrați aceste leacuri și obiceiuri scârboase, vătămătoare, dacă țineți la viață și la sănătate voastră și a copiilor voștri.

Dr. Ath. Combin, revista Sănătatea, 1939

Dacă vrei să fii la curent cu ce noutăți de maidemult apar pe aici, îți recomand să te abonezi .

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recente

Newsletter

Despre Autor

Vitalie Bichir

Mă numesc Vitalie Bichir și sunt actor, dar asta n-are nici o legătură cu ce fac eu aici.
Adun texte scrise maidemult, care pentru unii, poate, sunt niște vechituri fără valoare, dar mie-mi plac și culmea, unele mă și distrează.
Adică vreau să fac / un fel de Bric-à-brac (uite că mi-a ieșit și-o rimă) , ceea ce însemnează din franțuzește: „Magazin de vechituri; vechituri, lucruri fără valoare, uzate și demodate” spune Dex-ul. Bric-à-brac-a-la-bichir.

 

Articole asemanatoare

Strigoi

Vizualizari: 4.656 Strigoiul se naşte ca orişice copil; el însă se cunoaşte căci are pe cap o chitic, tichie, căiţă, perdeă , sau pe...

Strigoi

Vizualizari: 2.678 ...Bărbaţelul meu Iubit! De aseara ai murit, Of! şi nu pociu sa te uit. Şi la altul sa ma uit! El acum,...

Placeri vechi

Vizualizari: 2.690 Curtezane celebre  (urmare) Amorul fizic, mai mult sau mai puțin „romantic”, dar rezultat din același instinct de reproducere, a avut o zeiță...

Placeri vechi

Vizualizari: 2.177 Curtezane celebre  (urmare) În primii ani ai Romei, în epoca regilor, o curtezană cu numele de Flora își câștigă celebritatea în același...