Connect with us

Hi, what are you looking for?

Leacuri vechi

Băile reci

Baia, Alfred Stevens, 1867

Băile reci constituie un mijloc eficace în terapeutica modernă.

Primul care le-a introdus a fost Brandt.

Indicația cea mai frecventă a băilor reci este febra tifoidă. Acest tratament este dintre cele mai active și dintre cele mai eficace. Este important să se cunoască tehnica acestei metode care poate fi aplicată cu ușurință în familii.

Scopul acestor băi este de a coborî temperatura corpului, când aceasta este urcată în diverse boli. Dar acțiunea acestora nu se limitează aici : Băile reci calmează sistemul nervos, regularizează circulația și respirația și favorizează diureza.

Nu este nevoie să dispuneți de o sală de baie. Din contra este preferabil ca baia (scăldătoarea), să fie plasată chiar în camera bolnavului, dată fiind frecvența băilor. Această apropiere a băii ușurează aplicațiunea metodei.

Principiul metodei lui Brandt constă în a lua temperatura la fiecare trei ore și dacă această temperatură atinge sau trece de 39°, se va da să se facă o baie rece. În total s’ar putea da opt băi pe zi. Baia va fi umplută cu apă la temperatura de 20 °. Se va verifica aceasta cu termometrul.

Înainte de a se îmbăia se va stropi fața și pieptul bolnavului cu apă mai rece decât cea din baie, astfel ca să fie preparat și să nu i se pară baia prea rece.

Durata băii trebuie să fie de 15 minute. Se va măsura riguros acest interval de timp.
Prima va fi în special penibilă pentru bolnav.. El se va agita, dar trebuie să-l mențineți în baie. Numai când vedeți că într’adevar nu poate suporta, atunci lăsați-l să iasă, căci altminteri poate să aibe o sincopă.

În timpul băii puteți să dați bolnavului să bea limonate și vin.

În timp ce bolnavul stă în baie, la fiecare 5 minute se fac stropi cu apă mai rece, pe gât, pe ceafă. Se vor face de asemenea fricțiuni pe corp. Dacă bolnavul e apucat de friguri atunci să-l scoateți din baie și să-l înveliți în cearceafuri uscate. Să nu-l acoperiți cu cuverturi groase, căci trebuie lăsat ca bolnavul să beneficieze de răcirea cauzată de baie. Cel mult să-i dați să bea băuturi calde.

După baie bolnavul transpiră, are o senzație de bună dispoziție și adoarme apoi. Temperatura coboară.

După prescripția medicului, se va putea lua temperatura 10 minute după baie, pentru a se constata scăderea produsă. Aceasta este metoda lui Brandt, cum a propus-o acest medic. Există și diferite variante nu atât de riguroase. Astfel există băile reci progresie. Bolnavul stă în apă la 28 de grade și apoi se răcește apa până la 20 grade, adăugând apă rece puțin câte puțin.

Pentru copii băile reci vor avea temperatura între 28 și 24 de grade.

În orice caz, medicului îi aparține decizia de a se face băile reci fără nici un pericol. De la caz la caz, se va preciza dacă se pot face băi reci, așa cum le-a formulat Brandt, ori să urmeze băile progresive.

Dr. Balnearu, Revista Sănătatea, 1939

Dacă vrei să fii la curent cu ce noutăți de maidemult apar pe aici, îți recomand să te abonezi .

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Recente

Newsletter

Despre Autor

Vitalie Bichir

Mă numesc Vitalie Bichir și sunt actor, dar asta n-are nici o legătură cu ce fac eu aici.
Adun texte scrise maidemult, care pentru unii, poate, sunt niște vechituri fără valoare, dar mie-mi plac și culmea, unele mă și distrează.
Adică vreau să fac / un fel de Bric-à-brac (uite că mi-a ieșit și-o rimă) , ceea ce însemnează din franțuzește: „Magazin de vechituri; vechituri, lucruri fără valoare, uzate și demodate” spune Dex-ul. Bric-à-brac-a-la-bichir.

 

Articole asemanatoare

Strigoi

Vizualizari: 3.930 Strigoiul se naşte ca orişice copil; el însă se cunoaşte căci are pe cap o chitic, tichie, căiţă, perdeă , sau pe...

Placeri vechi

Vizualizari: 2.474 Curtezane celebre  (urmare) Amorul fizic, mai mult sau mai puțin „romantic”, dar rezultat din același instinct de reproducere, a avut o zeiță...

Placeri vechi

Vizualizari: 1.879 Curtezane celebre  (urmare) În primii ani ai Romei, în epoca regilor, o curtezană cu numele de Flora își câștigă celebritatea în același...

Strigoi

Vizualizari: 1.694 ...Bărbaţelul meu Iubit! De aseara ai murit, Of! şi nu pociu sa te uit. Şi la altul sa ma uit! El acum,...