Connect with us

Hi, what are you looking for?

Leacuri vechi

Afrodiziace

John_Collier, Laboratorul, 1895

Elixire de iubire au existat de când lumea, din timpurile cele mai străvechi și nu mai puțin azi.

În Biblie, cartea cărților se găsește un pasaj, în Genesa 30, 14, în care e vorba, neîndoios, de o plantă sau iarbă erotică numită dudiam și cunoscută ca atare, din timpuri imemorabile, poate că chiar dinainte de vremurile patriarhilor.

În pasajul pomenit e vorba de Rahel, soția favorită a patriarhului Iacov, care obține de la soră-sa Leea, această floare cu care trezește dragostea lui Iacov pentru dânsa, ca să-i poată dărui un copil.

Pare că floarea miraculoasă și-a și atins efectul, căci pe urmă Rahel a și dat naștere unui fiu, frumosului Iosif. Și în Cântarea cântărilor 7, 13 e vorba de această miraculoasă floare plăcut mirositoare.

Comentatorii vechi ai Bibliei precum și tradiția orală identifică această plantă cu vioreaua, alții cu iasomia (iasminum) ; unii fac totodată observația că floarea (sau rădăcină ei) are forma unei figuri omenești, cu cap și mâini, și că floarea (după alții rădăcina ei!) ar fi recunoscută ca un bun remediu contra sterilității. S-a încercat apoi identificarea acestei flori biblice cu efect erotic, cu rădăcina de mătrăgună, numele popular al belladonei, plantă otrăvitoare, înzestrată cu puteri de farmece.

Rădăcina de mătrăgună se bucură azi încă, la arabi, de mare căutare ca afrodiziac, adică ca leac pentru trezirea dragostei (afrodiziac vine de la Aphrodita, zeița amorului la grecii antici) și-și datorează renumele ca și iarba codrului, ciumafaia, ca volundarița sau alte asemenea ierburi luate în vechime în acest scop.

Aristotel descrie o sumedenie de vătămări grave ba chiar cazuri mortale, drept urmare imediată a luării de elixire erotice.

După Virgiliu, Dido și-a preparat zadarnic băuturi misterioase la sibila libiană, spre a-și atrage simpatia lui Aeneas, torturat de o puternică nostalgie.

În Roma antică elixirele sau cum li se spunea pe atunci filtrurile, au fost multă vreme apreciate, dar în cele din urmă romanii le-au privit ca extrem de vătămătoare pentru sănătatea, ba chiar și pentru viața omului, așa că la un moment dat au fost oprite prin lege.

Carol cel Mare, se zice, că ar fi recomandat grădinarilor săi cultivarea unei specii de ierburi, privită pe vremea aceia drept prețios excitant erotic.

Numărul remediilor întrebuințate altă dată pentru excitarea pasiunii erotice, ar putea forma o legiune.

În afară de ierburi, vom cita și câteva remedii întrebuințate în același scop : ouă de broască, ramură de laur, organele genitale ale asinului, calului, cocosului, iepurelui, ursului, mistrețului, berbecului (precum vedem, opoterapia era cunoscută și pe acele vremuri!), apoi fasolea, tot felul de ingrediente sau substanțe aromatice, băuturile alcoolice și în cele din urmă, cantarida.

Ne vom opri un moment asupra cantaridei, o specie de insectă coleopteră verde-aurie, numită popular gândac de turbă care trăiește în toată Europa Centrală și meridională și al cărei corp conține o materie cristalizabilă numită cantaride.

Această materie care servește la facerea vezicătorilor, are proprietatea curioasă că provoacă creșterea senzației sexuale, ca urmare directă a excitării rinichilor și a cailor urinare în timpul secretarii sau eliminării acestei materii.

Datorită acestui efect, cantarida se adaugă la cele mai variate leacuri secrete, destul de răspândite și azi încă, în ciuda celor mai rele și chiar mortale intoxicații.
Cicero, de pildă scrie, între altele, că în antichitate, în locul obișnuitei cupe de cucută, li se dădea de obicei condamnaților la moarte o băutură de cantaridă.

Urmeaza

I. St. Sharony, 1934

Dacă ți-a plăcut acest articol, îți recomand să te abonezi, ca să nu pierzi continuarea.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Recente

Newsletter

Despre Autor

Vitalie Bichir

Mă numesc Vitalie Bichir și sunt actor, dar asta n-are nici o legătură cu ce fac eu aici.
Adun texte scrise maidemult, care pentru unii, poate, sunt niște vechituri fără valoare, dar mie-mi plac și culmea, unele mă și distrează.
Adică vreau să fac / un fel de Bric-à-brac (uite că mi-a ieșit și-o rimă) , ceea ce însemnează din franțuzește: „Magazin de vechituri; vechituri, lucruri fără valoare, uzate și demodate” spune Dex-ul. Bric-à-brac-a-la-bichir.

 

Articole asemanatoare

Strigoi

Vizualizari: 3.930 Strigoiul se naşte ca orişice copil; el însă se cunoaşte căci are pe cap o chitic, tichie, căiţă, perdeă , sau pe...

Placeri vechi

Vizualizari: 2.474 Curtezane celebre  (urmare) Amorul fizic, mai mult sau mai puțin „romantic”, dar rezultat din același instinct de reproducere, a avut o zeiță...

Placeri vechi

Vizualizari: 1.879 Curtezane celebre  (urmare) În primii ani ai Romei, în epoca regilor, o curtezană cu numele de Flora își câștigă celebritatea în același...

Strigoi

Vizualizari: 1.694 ...Bărbaţelul meu Iubit! De aseara ai murit, Of! şi nu pociu sa te uit. Şi la altul sa ma uit! El acum,...