Connect with us

Hi, what are you looking for?

Greaca veche

Aeacus

Frans Francken cel Tânăr, Aeacus și myrmidonii, 1600

LEGENDELE OLIMPULUI

Eroii

Urmare

Zeus, stăpânului tunetelor, răpind pe frumoasa fiică a lui Asopos, zeul râului cu același nume, o duse pe insula Oinopia, care de atunci începu să se numească Egina, după numele fiicei lui Asopos.

Pe insula aceea se născu fiul lui Zeus și al Eginei, Aeacus. Când acesta se făcu mare și deveni rege al insulei Egina, nu exista nimeni în toată Grecia care să se poată măsura cu el, atât prin dragostea pentru adevăr, cât și prin spiritul de dreptate. Înșiși marii zei din Olimp îi cinstea și-l alegeau adesea judecător în neînțelegerile dintre ei. După moarte, zeii îl aleseră, alături de Minos și Rhadamanthys, judecător în împărăția subpământeană.

Numai zeița Hera îl ura pe Aeacus. Ea abătu asupra regatului lui o mare nenorocire. Insula Egina fu învăluită într-o ceață deasă, care ținu vreme de patru luni încheiate.

În cele din urmă, vântul de miazăzi goni ceața. Dar el nu aduse cu suflarea lui scăpare de nenorociri, ci prăpăd. Ceața vătămătoare umpluse toate iazurile, izvoarele și pâraiele de pe insula Egina cu sumedenie de șerpi veninoși, care otrăviră totul cu veninul lor. O molimă îngrozitoare se răspândi pe insulă și toate vietățile pieriră.

Nu scăpară de la moarte decât Aeacuos și fiii lui. Deznădăjduit, el își ridică bratele spre cer și zise :
– O, mare și atotputernice Zeus, de-ai fost într-adevăr nuntit cu Egina, dacă ești într-adevăr tatăl meu și dacă nu te rușinezi cu urmașii tăi, redă-mi poporul sau afundă-mă și pe mine în bezna mormântului!

Zeus îi dădu lui Aeacus semn că i-a ascultat ruga. Un fulger scânteie și în cerul fără nori bubui tunetul. Aeacus înțelese că ruga i-a fost ascultată. Pe locul unde Aeacus se ruga tatălui său Zeus, se afla un stejar mare, sădit în cinstea stăpânului tunetelor, iar la rădăcinile acestui stejat se afla un mușuroi de furnici. El își aruncă din întâmplare ochii asupra mușuroiului, în care mișunau mii de furnici harnice.

Privi multă vreme cum furnicile își dădeau osteneală să-și zidească cetatea și apoi zise :
– O, milostiv, părinte Zeus, dăruiește-mi atâția cetățeni harnici, câte furnici sînt în mușuroiul acesta!

Abia sfârși cuvântul, că stejarul, deși nu era nici pic de vânt, își clatină crengile lui mari : Zeus îi trimise încă un semn.

Se lăsă noaptea. Aeacos avu un vis minunat : crengile stejarului sacru al lui Zeus erau acoperite cu o puzderie de furnici. Ramurile începură să freamăte și furnicile căzură de pe ele ca ploaia. Pe pământ, ele se făcură din ce în ce mai mari, se ridicară în picioare, drepte, și din făpturi negre și firave se prefăcură treptat în oameni.

Aeacus se trezi și nu putu să dea crezare visului, ba chiar cîrti împotriva zeilor că nu-i veneau în într-ajutor.

Deodată se făcu vuiet mare : se auziră pași și glasuri de oameni, așa cum de mult nu-i mai răsunaseră în urechi. Se gândi :”Oare toate astea nu sunt un vis?”. Deodată veni la dânsul în goană fiul lui Telamon și-i zise bucuros :
– Vino în grabă, tată! Vei vedea o minune mare, cum nici nu te-ai așteptat.

Aeacus ieși din casă și văzu oamenii care i se arătaseră în vis. Oamenii aceștia, care mai înainte fuseseră furnici, îl aleseră pe Aeacus rege, iar el îi numi myrmidoni (de la cuvântul gr. myrmex= furnică). Așa fu din nou populată cu oameni insula Egina.

Mitul despre Aiakos este deosebit de interesant prin faptul că în el apar clar rămășițele totemismului. În acest mit se arată cum s-a tras din furnici neamul myrmidonilor. Ideea că oamenii pot să provină din animale este caracteristică credinței primitive.

După Metamorfozele lui Ovidiu de N. A. Kun, 1914

POVEȘTI * SUPERSTIȚII * STRIGOI * CURTEZANE CELEBRE * REȚETE VECHI ROMÂNEȘTI * DICȚIONAR INFERNALVRĂJITORIE * DESCÂNTECE * SFATURI PRACTICE …

  • Dacă vrei să fii la curent cu ce noutăți de maidemult apar pe aici, îți recomand să te abonezi .

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recente

Newsletter

Despre Autor

Vitalie Bichir

Mă numesc Vitalie Bichir și sunt actor, dar asta n-are nici o legătură cu ce fac eu aici.
Adun texte scrise maidemult, care pentru unii, poate, sunt niște vechituri fără valoare, dar mie-mi plac și culmea, unele mă și distrează.
Adică vreau să fac / un fel de Bric-à-brac (uite că mi-a ieșit și-o rimă) , ceea ce însemnează din franțuzește: „Magazin de vechituri; vechituri, lucruri fără valoare, uzate și demodate” spune Dex-ul. Bric-à-brac-a-la-bichir.

 

Articole asemanatoare

Strigoi

Vizualizari: 4.656 Strigoiul se naşte ca orişice copil; el însă se cunoaşte căci are pe cap o chitic, tichie, căiţă, perdeă , sau pe...

Strigoi

Vizualizari: 2.678 ...Bărbaţelul meu Iubit! De aseara ai murit, Of! şi nu pociu sa te uit. Şi la altul sa ma uit! El acum,...

Placeri vechi

Vizualizari: 2.690 Curtezane celebre  (urmare) Amorul fizic, mai mult sau mai puțin „romantic”, dar rezultat din același instinct de reproducere, a avut o zeiță...

Placeri vechi

Vizualizari: 2.177 Curtezane celebre  (urmare) În primii ani ai Romei, în epoca regilor, o curtezană cu numele de Flora își câștigă celebritatea în același...