Connect with us

Hi, what are you looking for?

Greaca veche

Adonis

Venus și Adonis, Hugues Taraval,1729–1785

LEGENDELE OLIMPULUI

Urmare

Dar zeița dragostei, care a pedepsit în felul acesta pe Narcis, cunoștea și ea chinurile iubirii, căci l-a plâns și ea pe iubitul ei Adonis.

Ea îl iubea pe Adonis, fiul regelui Kinyras. Nici un muritor nu era așa de frumos chiar decât zeii din Olimp. De dragul lui Adonis, Afrodita dădu uitării și Patmosul și Kithera cea înfloritoare. Adonis îi era mai drag chiar decât Olimpul cel plin de lumină.

Tot timpul și-l petrecea cu tânărul Adonis. Cu el se ducea la vânătoare în munții și codrii Ciprului, aidoma fecioarei Artemis. Afrodita uită de podoabele-i de aur, de frumusețea ei. Sub razele dogoritoare ale soarelui, ca și pe vreme rea, ea se ducea la vânătoare de iepuri, de cerbi și căprioare sperioase, ferindu-se să vâneze leii și mistreții.

Îl rugă și pe Adonis să nu se ducă la vânătoarea de lei, ursi și mistreți, ca să nu i se întâmple vreo nenorocire. Rar de tot se despărțea zeița de fiul regelui, iar când îl lăsa uneori singur, stăruia să țină minte rugămintea ei.

Într-o zi, la vânătoare, în lipsa Afroditei, câinii lui Adonis dădură de urma unui mistreț uriaș. Ogarii hăituiră fiara și, lătrând furios, începură să o urmărească. Adonis se bucura de o asemenea pradă, fără să presimtă că vânătoarea aceea îi era cea din urmă. Lătratul câinilor se apropia tot mai mult, mistrețul uriaș se zarea printre tufe. Adonis se pregătea să străpungă cu lancea mistrețul turbat de furie, dar într-o clipă fiara se năpusti asupra lui și cu colții uriași îl răni grav pe iubitul Afroditei.

Din pricina rănii Adonis muri.

Când zeița află de moartea lui Adonis, fu cuprinsă de o durere fără margini și se duse ea însăși în munții Ciprului ca să găsească trupul tânărului iubit. Străbătu poteci repezi de munte, trecători întunecate și margini de prăpăstii adânci. Pietrele ascuțite și ghimpii mărăcinilor răniră picioarele gingașe ale zeiței. Picături de sânge cădeau pe jos, lăsând urme pretutindeni pe unde trecea.

Într-un târziu, găsi trupul lui Adonis și plânse amarnic asupra frumosului tânăr, care se prăpădise atât de timpurui. Ca să i se păstreze pururi amintirea, zeița porunci să crească din sângele lui Adonis gingași dediței. Iar acolo unde căzuseră picături de sânge din picioarele ei rănite, răsăriră, minunați trandafiri, de un roșu-aprins, întocmai ca sângele Afroditei.

Lui Zeus, stăpânul tunetelor, i se făcu milă de durerea ce-o lovise pe zeița dragostei și porunci fratelui său, Hades, și soției acestuia, Persefone, să-i dea drumul lui Adonis pe pământ, în fiecare an, din împărăția tristă a umbrelor celor morți.

De atunci, Adonis rămâne o jumătate de an în împărăția lui Hades, iar cealaltă jumătate trăiește pe pământ cu zeița Afrodita. Întreaga fire e în sărbătoare când tânărul, prea frumosul Adonis, iubitul Afroditei celei strălucitoare ca aurul, se întoarce pe pământul însorit.

După Metamorfozele lui Ovidiu de N. A. Kun, 1914

  • Mitul despre Adonis și Afrodita a fost luat de greci de la fenicieni. Adonis nu este un nume grecesc, ci fenician, și înseamnă „stăpân”. Fenicieni, la rândul lor, îl luaseră de la babilonieni, care aveau un mit despre zeița dragostei Iștar și despre frumosul Tammuz, zeul care moare și învie în fiecare primăvară.

Urmează

Dacă ți-a plăcut, îți recomand să te abonezi, ca să nu pierzi și alte legende.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recente

Newsletter

Despre Autor

Vitalie Bichir

Mă numesc Vitalie Bichir și sunt actor, dar asta n-are nici o legătură cu ce fac eu aici.
Adun texte scrise maidemult, care pentru unii, poate, sunt niște vechituri fără valoare, dar mie-mi plac și culmea, unele mă și distrează.
Adică vreau să fac / un fel de Bric-à-brac (uite că mi-a ieșit și-o rimă) , ceea ce însemnează din franțuzește: „Magazin de vechituri; vechituri, lucruri fără valoare, uzate și demodate” spune Dex-ul. Bric-à-brac-a-la-bichir.

 

Articole asemanatoare

Strigoi

Vizualizari: 4.256 Strigoiul se naşte ca orişice copil; el însă se cunoaşte căci are pe cap o chitic, tichie, căiţă, perdeă , sau pe...

Placeri vechi

Vizualizari: 2.581 Curtezane celebre  (urmare) Amorul fizic, mai mult sau mai puțin „romantic”, dar rezultat din același instinct de reproducere, a avut o zeiță...

Strigoi

Vizualizari: 2.176 ...Bărbaţelul meu Iubit! De aseara ai murit, Of! şi nu pociu sa te uit. Şi la altul sa ma uit! El acum,...

Placeri vechi

Vizualizari: 2.041 Curtezane celebre  (urmare) În primii ani ai Romei, în epoca regilor, o curtezană cu numele de Flora își câștigă celebritatea în același...