Connect with us

Hi, what are you looking for?

Rețete vechi

10 salate din frunze de păpădie

Păpădia de Jean Francois Millet (1867 - 1868)


Păpădia Taraxacum officinale Weber este o plantă alimentară cu un conținut ridicat de fier, vitamina C și proteine. Crește în pajiști, câmpii și de-a lungul drumurilor. De la păpădie se consumă frunzele tinere, bobocii florali și rădăcinile.

Păpădia este și o valoroasă plantă medicinală. Ceaiul de păpădie se recomandă în obezitate, normalizarea circulației sângelui, având și acțiune diuretică și depurativă. Având proprietăți tonic-amare, păpădia stimulează secreția gastrică și mărește pofta de mâncare. Este recomandată și în diabetul zaharat.

Valoarea alimentară. Păpădia conține : vitamina C 38 mg/100 g, vitamina B1 0,20 mg/100 g, calciu 140 mg /100 g, fier 7 mg/100 g, glucide 7,4%, proteine 9,1%. Pe lângă aceasta păpădia mai conține un principiu activ amar taraxacină, vitamina A și D, iar în rădăcini 24-40% imulină, rezine, tanin, colină, acid cofeic etc.

1.
500 g frunze de păpădie, 4 ouă, 2 linguri zeamă de lămâie sau oțet, 4 fire usturoi verde, 1 legătură mărar, piper, sare.
Se alege păpădia proaspătă și fragedă, se curață, se spală în mai multe ape, se scurge, se sărează și se lasă într-un castron până se termină restul pregătirilor. În acest timp se fierb ouăle tari, se răcesc și se taie felii subțiri. Separat se prepară un sos din ulei, zeamă de lămâie sau oțet, bătut bine cu o furculiță. Usturoiul și mărarul se curață, se spală și se toacă mărunt. Când totul este pregătit, se stoarce bine păpădia din castron și se pune în salatieră. Se adaugă usturoiul și mărarul, feliile de ouă și sosul. Se sărează și se pune piper, apoi totul se amestecă bine. Se garnisește cu felii de ou, pe care se presară puțin piper și mărar tocat fin.

2.
500 g frunze de păpădie, 2 linguri ulei, 1 lingură oțet, sare, piper.
Se aleg frunzele de păpădie proaspete și se spală bine în apă cu sare după care se clătesc. Peste frunzele astfel pregătite se adaugă oțetul, uleiul, după care se presară sare și piper.

3.
500 g frunze de păpădie, 2 linguri ulei, 1 lingură oțet, sare, 1 roșie.
Se spală frunzele tinere de păpădie, se taie fin, se adaugă uleiul, sarea, oțetul, se amestecă, după care se adaugă roșia tăiată bucățele.

4.
500 g frunze de păpădie, 3-4 fire de ceapă verde, 1 lingură oțet, 100 g șuncă sau slăninuță.
Se spală frunzele tinere de păpădie, se taie mărunt , se amestecă cu ceapa tăiată și cu oțetul. Deasupra se pune șunca sau slăninuța tăiată mărunt.

5.
500 g frunze de păpădie, 4 linguri smântână, 1/2 lămâie, 2 ouă, sare, 1 legătură pătrunjel verde, 1-2 cartofi fierți.
Frunzele de păpădie se curață și se spală în mai multe ape, se întinde apoi un șervet pe masă și se pun frunzele să se scurgă. Se fierb ouăle tari. Se prepară sosul de smântână și sare. Se pun apoi frunzele de păpădie scurse într-o salatieră, întregi sau rupte în bucăți. Se curață ouăle de coajă, se taie felii subțiri și se aranjează în jurul frunzelor de păpădie, presărînd pe fiecare felie de ou puțin patrunjel verde tocat mărunt. Se toarnă deasupra sosul și se servește imediat.

6.
500 g frunze de păpădie, 2-3 linguri untdelemn, 2 ouă, 1/2 lămâie, 2 linguri muștar, sare.
Frunzele de păpădie se spală în mai multe ape, apoi se pun la scurs pe un șervet. Separat se prepară un sos de muștarul subțiat cu untdelemn și zeamă de lămâie, în care se adaugă sare și mărar tocat. Ouăle fierte tari se toacă mărunt și se amestecă bine cu frunzele de păpădie și cu sosul. Se consumă imediat.

7.
500 g frunze de păpădie, 2 castraveciori proaspeți, 1/2 lămâie sau oțet, 2-3 linguri de untdelemn, 2 căței de usturoi, sare, o legătură de mărar.
Frunzele de păpădie se spală bine și se pun la scurs. Castraveții se curață de coajă, se taie felii și se sărează. Se prepară un sos de untdelemn, zeamă de lămâie sau oțet și usturoi pisat. Se amestecă frunzele tăiată ca tăiețeii cu feliile de castraveți, se presară mărarul tocat fin și se toarnă deasupra sosul. Se amestecă bine și se servește imediat.

8.
500 g frunze de păpădie, 2 castraveți proaspeți, 1 borcan mic de iaurt, zahăr, sare, patrunjel verde.
Frunzele de păpădie se spală și se pun la scurs pe șervet. Castraveții se curață de coajă, se îndepărtează capetele, se taie felii subțiri, se sărează și se țin aproximativ o oră într-o strecurătoare ca să li se scurgă apa. Se amestecă apoi frunzele de păpădie tăiate cu castraveții și iaurtul în care s-a amestecat puțin zahăr, se gustă pentru a se vedea dacă mai este nevoie de sare sau zahăr și se presară cu patrunjel verde curățat, spălat și tocat.

9.
500 g frunze de păpădie, 1 lingură de grăsime, sare, piper.
Se aleg frunzele tinere de păpădie, se spală bine în mai multe ape și se fierb 20 minute în apă în care se scurg bine și se călesc în grăsime. Se asezonează cu sare și piper.

10.
600 g frunze de păpădie, 3 linguri de ulei, 1 lingură de oțet, sare, piper.
Frunzele se spală bine și se fierb în apă clocotită cu puțină sare, 20 minute, după care se strecoară, se lasă să se scurgă și se toacă. Se adaugă oțet, sare, ulei și piper.

1985

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Recente

Newsletter

Despre Autor

Vitalie Bichir

Mă numesc Vitalie Bichir și sunt actor, dar asta n-are nici o legătură cu ce fac eu aici.
Adun texte scrise maidemult, care pentru unii, poate, sunt niște vechituri fără valoare, dar mie-mi plac și culmea, unele mă și distrează.
Adică vreau să fac / un fel de Bric-à-brac (uite că mi-a ieșit și-o rimă) , ceea ce însemnează din franțuzește: „Magazin de vechituri; vechituri, lucruri fără valoare, uzate și demodate” spune Dex-ul. Bric-à-brac-a-la-bichir.

 

Articole asemanatoare

Strigoi

Vizualizari: 3.878 Strigoiul se naşte ca orişice copil; el însă se cunoaşte căci are pe cap o chitic, tichie, căiţă, perdeă , sau pe...

Leacuri vechi

Profesorul Marcel Labbe a botezat cu un nume medical de fagomani pe cei oameni mâncăcioși, cari cred că trăiesc pe lume numai pentru a...

Placeri vechi

Vizualizari: 2.443 Curtezane celebre  (urmare) Amorul fizic, mai mult sau mai puțin „romantic”, dar rezultat din același instinct de reproducere, a avut o zeiță...

Placeri vechi

Vizualizari: 1.844 Curtezane celebre  (urmare) În primii ani ai Romei, în epoca regilor, o curtezană cu numele de Flora își câștigă celebritatea în același...