Connect with us

Hi, what are you looking for?

Rețete vechi

10 rețete din crap de la Alexandre Dumas

Natura statica cu crap, 16.., Clara Peeters

Crapul. Pește de apă dulce, de râu sau de iaz, care nu a fost menționat de greci sau de latini. (…) Acest pește trăiește mai multe secole așa cum ne-au dovedit-o crapii puși de mână lui Froacois I în lacul Fontainbleau. (…) Într-un crap femelă de 18 degete lungime, doctorul Petit a găsit 342,000 de ouă. În Orient, evreii cărora le este interzis caviarul de nisetru, prepară un fel de caviar din icre de crap. Cel mai mare crap văzut până acum a fost pescuit în 1711. El cântarea 70 de livre.

Vom arăta mijlocul de a îndepărta gustul de mâl la peștii care-l au. Se toarnă în gura peștelui abia pescuit un pahar de oțet tare. Imediat se observă pe tot corpul un fel de transpirație groasă care se îndepărtează odată cu solzii. Când peștele moare, carnea lui se întărește și are gust la fel de bun ca și cum ar fi pescuit într-o apă curgătoare.

 1. Crap prăjit
  Se curață de solzi un crap, se despică în două, se golește, se scot lapții sau icrelele. Se pune la marinat una sau două ore cu sare, piper, ceapă, cimbru, foi de dafin, pătrunjel, jumătate de lingură de oțet : se scurge, se trece prin făină și se pune în ulei fierbinte. Când crapul este pe jumătate prăjit, se pun în tigaie și lapții sau icrele date prin făină, se prăjește bine și se servește cu garnitură de pătrunjel.
 2. Crap fript
  Se curață peștele de solzi, se taie aripioarele și vârful cozii, se scot branhiile, se golește fără a se tăia prea mult pe burtă : mare grijă să nu se spargă vezica amară. Se taie și se amestecă lapții cu unt, pătrunjel și ceapă tocată fin : se asezonează cu sare și piper și se bagă în burta peștelui care se coase. Se pune crapul pe un platou, se marineaza cu puțin ulei, fire de pătrunjel și ceapă tocată, sare fină : apoi se frige, se scot firele de ață și se servește cu sos alb și capere.
 3. Crap cu ciuperci
  Se ia un crap frumos, se fierbe în apă cu puțin vin, sare și piper : când este fiert, se așează pe platou și înainte de a fi servit se toarnă peste el o tocană de ciuperci făcută cu unt și bine asezonată cu sare, piper, verdeață :se garnisește cu crutoane prăjite.
 4. Crap a la Chambord
  Se curață crapul, i se scoate pielea, se golește fără să i se deschidă burta în întregime, se scot branhiile fără să se rupă limba. Se împănează cu fâșii de costiță sau jumătate cu bucățele de ciuperci, jumătate cu bucățele de morcov. Se pune peștele într-un vas alungit, se acoperă cu supă clară de legume și se fierbe. Separat se pregătește un sos din ciuperci trase în unt, trei căni de ciulama de legume (făină trasă în unt și desfăcută cu zeamă de legume) și jumătate sticlă de vin alb. Se scade sosul pe foc mic, se degresează, dacă este nevoie, se potrivește cu sare și piper. Se așează crapul pe un platou și se servește înconjurat de sos.
 5. Crap umplut
  Se face o umplutură din carne de pește fără oase, tocată, amestecată cu puțină ceapă verde, sare, piper, verdeață, unt și miez de pâine muiată în smântână. Se leagă compoziția cu ou, se umple un crap mare cu ea și se pune la fiert la foc mic și acoperit, împreună cu vin alb asezonat cu sare, piper, felii de lămâie, o legătură de verdeață amestecată cu puțin unt. Când este făcut se așează pe un platou și se servește cu sosul în care a fiert, strecurat, pus în sosieră și cu diferite garnituri.
 6. Crap a la Hussarde
  Se ia un crap frumos, se golește printr-o deschizătură cât mai mică și se umple cu unt frecat împreună cu verdeață tocată și bine asezonat. Se lasă la marinat cu ulei, cimbru, busuioc, pătrunjel : când a luat bine gustul marinatei, se așează pe grătar, se servește fierbinte cu diferite sosuri.
 7. Tocană de crap
  Se scoate carnea de crap, se taie în bucăți și se pune într-o cratiță caldă ca să mai piardă din apă. Se amestecă după aceea cu unt, pătrunjel, ceapă și ciuperci tocate. Într-o cratiță se prepară un rântaș din unt cu puțină făină : se adaugă amestecul de pește, sare, piper, o felie de lămâie : se amestecă tot timpul ca să nu se prindă, se stinge cu zeamă de pește și se servește fierbinte.
 8. Crap file
  Se taie crapul în bucăți care se pun la marinat : după un timp se scot, se pudrează cu făină, se prăjesc în unt sau ulei fin și se servesc fierbinți cu garnitură de pătrunjel.
 9. Crap a la Piemontaise
  Un crap mare și frumos, bine curățat se pune la marinat timp de două ore, cu ulei, sare, piper, pătrunjel, felii de ceapă, usturoi, cimbru, busuioc, foi de dafin. Se pune la cuptor, la foc potrivit, stropindu-l cu marinata în care este așezat. Se trag ciuperci în und împreună cu verdeață și puțină făină : se stinge cu supă de legume și o jumătate de pahar de vin alb. Când tocana este gata, se leagă cu trei gălbenușuri de ou și smântână, se stoarce zeama de la o lămâie. Se așează crapul pe un platou înconjurat de tocana de ciuperci.
 10. Crap cu bere
  Se taie crapul în trei bucăți, după ce a fost bine curățat, se pune într-o cratiță cu o sticlă de bere bună, un pahar de rachiu defructe (tescovină), o bucată de unt frecat cu puțină făină, o legătură de pătrunjel, ceapă, usturoi, cuișoare, cimbru, foi de dafin, busuioc, sare, piper : se fierbe pe foc iute și se servește când este scăzut sosul bine.

Din partea casei : Lapți de crap prăjiți
Se scot lapții de la 7-8 crapi și se pun în apă rece care se schimbă de mai multe ori, pentru a se albi. Se pun la fiert într-o cratiță apă cu puțin oțet și sare. Când clocotește apa, se aruncă în ea lapții, se lasă să dea un clocot, se scot, se scurg, se cufundă intr-o compoziție ca de clătite, dar sărată, se prăjesc în tigaie până capătă o culoare aurie și se servesc presărați cu pătrunjel.


Alexandre Dumas

Dacă vrei să fii la curent cu ce noutăți de maidemult apar pe aici, îți recomand să te abonezi (mai jos), e foarte simplu și dacă nu-ți mai place, e la fel de simplu să te și dezabonezi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Recente

Newsletter

Despre Autor

Vitalie Bichir

Mă numesc Vitalie Bichir și sunt actor, dar asta n-are nici o legătură cu ce fac eu aici.
Adun texte scrise maidemult, care pentru unii, poate, sunt niște vechituri fără valoare, dar mie-mi plac și culmea, unele mă și distrează.
Adică vreau să fac / un fel de Bric-à-brac (uite că mi-a ieșit și-o rimă) , ceea ce însemnează din franțuzește: „Magazin de vechituri; vechituri, lucruri fără valoare, uzate și demodate” spune Dex-ul. Bric-à-brac-a-la-bichir.

 

Articole asemanatoare

Strigoi

Vizualizari: 3.930 Strigoiul se naşte ca orişice copil; el însă se cunoaşte căci are pe cap o chitic, tichie, căiţă, perdeă , sau pe...

Placeri vechi

Vizualizari: 2.474 Curtezane celebre  (urmare) Amorul fizic, mai mult sau mai puțin „romantic”, dar rezultat din același instinct de reproducere, a avut o zeiță...

Placeri vechi

Vizualizari: 1.880 Curtezane celebre  (urmare) În primii ani ai Romei, în epoca regilor, o curtezană cu numele de Flora își câștigă celebritatea în același...

Strigoi

Vizualizari: 1.694 ...Bărbaţelul meu Iubit! De aseara ai murit, Of! şi nu pociu sa te uit. Şi la altul sa ma uit! El acum,...