Connect with us

Hi, what are you looking for?

Rețete vechi

10 rețete cu ștevie

Ștevia (Rumex patientia L.) este o legumă perenă spontană și cultivată, care apare primăvara foarte timpuriu și care poate fi consumată toată vara, până toamna târziu. De la ștevie se consumă frunzele tinere, al căror gust este asemănător cu cel de spanac, dar sunt puțin mai acrișoare. Din ele se pot prepara salate, ciorbe, mâncăruri. Frunzele de ștevie, sunt mai spornice la curățat și după preparare, sunt mai untoase decât cele de spanac.

Valoarea alimentară. Frunzele de ștevie au valoare alimentară ridicată datorită digestibilității lor și bogăției în vitamine și săruri minerale. Astfel, 100 g frunze tinere de ștevie conțin 12 g substanță uscată, din care 1,2 g sunt glucide, 3,6 g proteine, 110 mg vitamina C, 16 mg vitamina A, 371 mg potasiu, 83 mg fosfor, 8 mg calciu, 1,5 mg fier.

Salată de ștevie : 300 g ștevie, 1 ceapă mică, 1-2 linguri ulei, zeamă de la 1/2 lămâie, mărar, sare, piper.
Se aleg frunzele tinere de ștevie, se spală în 2-3 ape, se scurg bine și se toacă fin. Se amestecă cu ceapă tăiată în solzi fini6, se adaugă un sos vinegretă din ulei amestecat cu zeamă de lămâie sau oțet, sare, piper și mărar tocat. Salata se poate garnisi cu felii de ou fiert tare, măsline, felii de roșii.

Piure de ștevie cu pâine prăjită : 1/2 kg ștevie, 1 ceapă, 2 lingurițe hrean ras, 1 pahar smântână sau 1 borcan mic de iaurt, sare, piper, 4 felii de pâine prăjită.
Se curață și se spală frunzele de ștevie, se fierb în apă clocotită cu sare, se scurg bine și se pasează într-o sită fină sau cu mixerul. Piureul rezultat se amestecă cu ceapă tăiată fin, hreanul ras și smântâna sau iaurtul :, se adaugă sare și piper, după gust și se servește pe pâine prăjită.

Ouă umplute cu ștevie : 200 g ștevie, 4 ouă, 1/4 pachet unt sau margarină, 1 cană maioneză groasă, sare, piper, frunze de mărar, pătrunjel, asmățui.
Se fierb oule tari :, după ce s-au răcit se cojesc și se taie în două, pe lungime. Gălbenușurile se scot cu grijă, se zdrobesc cu furculița și se freacă bine cu unt, sare și piper, până se obține o cremă. Frunzele de ștevie se spală și se fierb 5 minute, în apă clocotită cu sare, apoi se scurg și se pasează. Jumătate din piureul obținut se amestecă cu crema de gălbenușuri și se adaugă verdețurile tocate fin. Cu pasta obținută se umplu jumătățile de albușuri de ou. Pe un platou se pune cealaltă jumătate din piureul de ștevie amestecată bine cu maioneză. Deasupra se așează ouăle umplute și se ornează cu frunze de pătrunjel.

Budincă din ștevie : 1 kg ștevie, 1/2 pachet unt sau margarină, 1 pahar de smântână, 1/2 pachet brânză de vaci, 50 g brânză sau cașcaval ras, 4 linguri pesmet, 4 ouă, sare, piper.
Se pregătește un piure din ștevie fiartă și se amestecă cu gălbenușurile crude frecate cu unt, brânză de vaci, smântână și 3 linguri de pesmet. Se adaugă sare, piper și albușurile bătute spumă. Într-o formă, de preferat de Jena, unsă cu unt și tapetată cu pesmet, se pune compozitia6:, se presară deasupra pesmet și cașcavalul ras (sau brânza rasă) și se tine în cuptorul încins 45 minute, până când budinca se rumeneste. Se poate servi caldă sau rece.

Colțunași cu ștevie : 1,5 kg ștevie, 2 linguri smântână, 50 g unt sau margarina, 6-7 linguri ulei, sare, piper, 300 g aluat de colțunași (apă cu făină)
Se prepară aluatul după metoda obișnuită, adăugând ceva mai multă sare. Se spală ștevia, se fierbe 5 minute în apă clocotită, se scurge prin presare, se toacă și se pune la călit 15 minute în unt, mestecând cu o lingură de lemn. Se adaugă smântâna, sarea și piperul. Se întinde aluatul și, cu un pahar de circa 7-8cm diametru, se taie rondele, lăsându-le pe planșetă. În mijlocul fiecărei rondele se pune câte o linguriță din compoziția pregătită. Se întoarce o parte a rondelei peste compoziție și prin presare cele două jumătăți se lipesc. Se pun la prăjit în uleiul încins și se scurg apoi, pe o hârtie apsorbantă.

Borș de ștevie : 400 g ștevie, 1/2 l borș, 2 cepe, 1 morcov, 1/2 rădăcină țelină, 1 lingură pastă de tomate, 2 linguri orez sau 2 cartofi, sare, leuștean, 1 ou, 2-3 linguri smântână.
Într-o oală se pun la fiert, în 1,5 litri de apă, ceapa tăiată mărunt, morcovul și țelina tăiate în bucățele mici, iar când s-au înmuiat se adaugă orezul, bine spălat, sau cartofii tăiați în cubulețe și frunzele de ștevie spălate tocate fin. Când orezul a „inflorit”, se adaugă pasta de tomate și borșul fiert în prealabil. Se pune sare și mult leuștean tocat. Se servește rece. Dacă totuși dorim să servim borșul fierbinte, se poate drege cu ou frecat cu 2-3 linguri de smântână.

Pilaf de ștevie : 400 g ștevie, 1 ceapă, 100 g unt sau margarina, 2 roșii, 1 ceașcă zeamă de carne (sau apă fierbinte), 1/2 ceașcă orez, sare, piper, 1 lingură zeama de lămâie.
Se taie ceapa subțire și se rumenește în unt. Ștevia fiartă și scursă se adaugă peste ceapa rumenită și se amestecă bine. Se adaugă roșiile, curățate de coajă și de semințe. Se toarnă zeama de carne (în lipsa ei apă fierbinte), se adaugă sare și piper și se lasă să fiarbă. Se pune orezul ales si spălat și se continuă fierberea, pe foc încet, 20 minute. Se adaugă zeama de lămâie, după gust.

Omletă cu ștevie : 500 g ștevie, 1-2 cepe, 4 ouă, 3-4 linguri de ulei, sare, piper.
Ștevia se alege, se spală, se fierbe câteva minute în apă clocotită după care se pune într-o strecurătoare să se scurgă. Separat se călește ceapa în ulei, după care se adaugă ștevia opărită, tăiată cu cuțitul și se înăbușă, adăugând, dacă este cazul, puțină apă rămasă de la opăritul șteviei. Când este muiată se adaugă ouăle bătute bine cu sare și piper. Se amestecă bine și se ține pe foc până când se întărește oul. Se servește imediat.

Ștevie cu carne de miel : 400 g carne, 500 g ștevie, 1-2 cepe, 3-4 linguri ulei sau 2 linguri untură, 1 lingură bulion.
Carnea porționată se prăjește ușor în ulei împreună cu ceapa tăiată mărunt, adăugând din când puțină apă până când fierbe carnea. Separat se alege ștevia și se opărește cu apă fiartă. Se scurge, se toacă și se pune în cratiță peste carne. Se lasă să dea câteva clocote, se adaugă bulionul diluat cu puțină apă și se mai ține la foc mic până când scade. Se servește fierbinte, cu mămăliguță.

Sarmale cu carne în foi de ștevie : 250 g carne tocată, 1 lingură orez, 1/2 kg frunze mai mari de ștevie, sare, piper, 0,5 l borș, 2 linguri bulion, 1 lingură untură.
Se spală frunzele de ștevie și se scurg bine :, se pregătește carnea cu orezul și ceapa ca pentru sarmalele obișnuite. Cu umplutura respectivă se invelesc sărmăluțe in frunzele de ștevie. Într-o cratiță în care s-a încins untura, se așează sărmăluțele, se acoperă cu apă și se pun la fiert, la foc mic, acoperite cu capac. Către sfârșitul fierberii, se adaugă bulionul și borșul, fiert în prealabil, se mai dau câteva clocote și se pune cratița în cuptor până când sosul scade și sarmalele se rumenesc. Se servesc, după preferință, cu smântână sau cu iaurt.

Din partea casei

Sarmale cu urdă în foi de ștevie : 500 g urdă, 2 ouă, 2 linguri griș, sare, piper, foi de ștevie, 1/2 l borș, patrunjel și mărar verde, ceapă verde, 1 lingură unt.
Se amestecă urda cu verdeața tocată, grișul, ouăle, sare și piper. Se spală bine frunzele destevie, se opăresc ușor și se fac sărmăluțe din compozitia cu urdă. Se așează în rânduri suprapuse într-o cratiță, se toarnă deasupra borșul amestecat cu apă până le acoperă, se adaugă untul și se pun la cuptor.

Poftă bună! 1976

10 Salate Din Frunze De Păpădie, Bucuriile Prilejuite De Gust, Nevoile Nutritive Ale Vârstei A Treia, Fripturi, Salate Și Aluaturi Dulci De Post … si alte articole

  • Ai ceva de comentat ?!! Te rog…
  • Dacă vrei să fii la curent cu ce noutăți de maidemult apar pe aici, îți recomand să te abonezi (mai jos), e foarte simplu și dacă nu-ți mai place, e la fel de simplu să te și dezabonezi.
  • Și daca mai ai timp îți mai recomand să răsfoiești paginile de Facebook și de Instagram (și mai jos), că și acolo sunt niște vechituri interesante, altele decât cele de pe aici.
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recente

Newsletter

Despre Autor

Vitalie Bichir

Mă numesc Vitalie Bichir și sunt actor, dar asta n-are nici o legătură cu ce fac eu aici.
Adun texte scrise maidemult, care pentru unii, poate, sunt niște vechituri fără valoare, dar mie-mi plac și culmea, unele mă și distrează.
Adică vreau să fac / un fel de Bric-à-brac (uite că mi-a ieșit și-o rimă) , ceea ce însemnează din franțuzește: „Magazin de vechituri; vechituri, lucruri fără valoare, uzate și demodate” spune Dex-ul. Bric-à-brac-a-la-bichir.

 

Articole asemanatoare

Strigoi

Vizualizari: 4.655 Strigoiul se naşte ca orişice copil; el însă se cunoaşte căci are pe cap o chitic, tichie, căiţă, perdeă , sau pe...

Strigoi

Vizualizari: 2.677 ...Bărbaţelul meu Iubit! De aseara ai murit, Of! şi nu pociu sa te uit. Şi la altul sa ma uit! El acum,...

Placeri vechi

Vizualizari: 2.690 Curtezane celebre  (urmare) Amorul fizic, mai mult sau mai puțin „romantic”, dar rezultat din același instinct de reproducere, a avut o zeiță...

Placeri vechi

Vizualizari: 2.177 Curtezane celebre  (urmare) În primii ani ai Romei, în epoca regilor, o curtezană cu numele de Flora își câștigă celebritatea în același...