Connect with us

Hi, what are you looking for?

Rețete vechi

10 Rețete cu Mazăre Verde

Fata cu pasare la brutaria de pe strada Regelui, Frederick McCubbin (1855 – 1917)

Legumă gustoasă și hrănitoare prin conținutul ei de amidon și zahăr. 100 gr. de mazăre conține 6,35 gr. albumină, 0,53 gr. grăsime, 12 gr. hidrați de carbon și 80,16 calorii.

Un kg. de mazăre verde dă cca. 360 gr. de boabe. Nu aruncați însă păstăile. Fierte separat veți avea delicioasă supă, servindu-vă de apa în care au fiert, legând cu rântaș, verdeață multă, și dregănd cu ou sau smântână. I se poate adăuga fie tăieței, fie turnăței, fie cartofiori.

Curățatul mazărei este destul de plicticos. Când trebuie s’o facem singure. Pentru un kg. de mazăre trebuie 20 minute.

Iată un sistem de a nu ne plictisi în timpul acesta.

Dipunem două vase pe masă, unul pentru boabe, altul în care se află mazărea, și în timp ce curățăm mașinalicește mazărea putem citi o carte sau o revistă. Va dura mai mult decât următorul procedeu :
Mazărea se curață în trei mișcări. Alegeți o melodie lentă (un vals) în trei timpi. Cu mâna stângă apucați păstaia :, deschideți-o apăsând cu degetul gros al mânei drepte :, împingeți boabele cu degetul gros intr’un vas pus în fața voastră. Lăsați să cadă păstaia goală pe jos, la stânga, pe un jurnal, apucând în același timp păstaia următoare, cu o mișcare care vă readuce la primul timp al ritmului.

Nu fiți sceptică, și nu râdeți de acest procedeu. Încercați și veți vedea. Ritmarea acestei munci este ca și muzica militară care ușurează mersul soldaților. Vă distrează, uitați de melancolie și de griji.

Mâncare de mazăre
Se poate servi mazăre fiartă simplu cu unt proaspăt și verdeață. Dar se poate lega cu un sos alb din unt, făină și lapte, sau se poate face un rântaș din ceapă prăjită în unt, făină și stins, adăugând multă verdeață. Mazărea verde se gătește împreună cu foi de lăptucă tăiate mărunt. Sau împreună carote, în care caz se adaugă și zahăr. Sau servite cu smântână. Foarte bine amestecate cu cartofi noi tăiați bucățele, cu unt și smântână și presărate cu verdeață. Mazărea cu carne de miel sau de pasare este excelentă.

Rizi – Pizzi
Preparați un pilaf de orez prăjit în unt cu puțină ceapă rasă, scăzut bine, amestecat cu verdeață. Adăugați înainte de a servi la masă cantitate egală de mazăre verde fiartă, adăugând încă o bucată de unt proaspăt și presărând copios cu brânză rasă.

Mazăre cu tăieței
Mazărea fiartă separat amestecat cu verdeață și cu puțină ceapă ceapă prăjită se amestecă cu cantitate egală de tăieței fierți, trecuți prin unt (sunt foarte buni și tăieței bruni, din făină integrală). Se presară cu brânză rasă și se garnisesc cu felii de omletă sau cu ochiuri. Ca fel principal sau la masa de seară.

Salată de mazăre
Împreună cu egală cantitate de cartofi fierți și tăiați mărunt, se asezonează cu o maioneză subțire, sau cu un sos din smântână cu untdelemn, muștar, sare, verdeață multă și ceapă tocată. Se garnisește cu sferturi de ou răscopt.

Sufle de mazăre
Mazarea fiartă se leagă cu un sos gros alb (unt, făină și lapte), se amestecă cu verdeață, bucățele de șuncă, se leagă cu 2-3 gălbenușe, albușele spumă, și se bagă la cuptor într’o formă unsă bine și presărată cu pesmet. Se servește imediat în forma în care s’a copt, sau dacă se răstoarnă pe farfurie, se presară cu brânză rasă și se înconjoară cu cartofiori în unt.

Revista Mariana, 1942

Mazăre verde boabe
Speli mazărea, o pui să fiarbă în apă multă și o lași în apă până aproape s-o dai la masă. Atunci o strecori bine și o pui în unt cald. Presari zahăr pisat, puțină sare, pătrunjel tocat : salți cratița ca să se amestece bine toate, lași puțin ca să se topească zahărul și o dai la masă.

Mazăre verde boabe cu șuncă
Fierbi mazărea cu apă, cum s’a zis mai sus, apoi o strecori și o așezi în cratiță cu felii de șuncă, pătrunjel, piper, unt și lași pe un foc foarte potolit, ca să nu fiarbă. Șunca să fie grăscioară.

Mazăre boabe cu slănină
Tai în bucatele slănină de la piept : costiță afumată. O rumenește în unt. Stropești cu o lingură de zeamă de carne. Pui pătrunjel, foaie de dafin, cimbru, usturoi, câteva fire de arpagic și mazărea. Lași să fiarbă și, când mazărea e gata, scoți buchetul de condimente și servești.

Mazare verde boabe în manieră englezească
Pentru ca să fie bună, această legumă trebuie să fie foarte proaspătă. Fierbi mazărea în apă fierbinte sărată, apoi o tăvălești în unt.
Englezii pun în apă, când fierbe, un buchet de izmă proaspătă.

Mazăre verde boabe în manieră franțuzească
Pui mazărea în apă, o împreunezi cu o bucată de unt și o ții la răcoare 1/2 oră.
O pui într’o cratiță cu puțină apă în care a stat, adăugi sare, piper și puțin zahăr. Mai pui un buchet de pătrunjel, o lăptucă și câteva fire de arpagic. Lași să fiarbă până ce totul e gătit. Scoți atunci ceapa, lăptuca și pătrunjelul și, dacă a rămas prea multă apă, lași să scadă. Termini făcând legătura, cu o bucată de unt înmuiat în puțină făină.

Din partea casei

Mazăre verde păstăi
Cureți mazărea, o speli și o prăjești în unt, apoi pui un praf de făină, puțină zeamă de carne, adăugi pătrunjel tocat, sare, piper, puțin zahăr și lași să scadă. Dai la masă cu franzelă.

Mazăre uscată bătută
Se pune mazărea în apă rece să stea o noapte ca să se moaie și să elimine unele necurățenii.
A doua zi se așează la foc în apă fierbinte : când mazărea începe să crape, se pune un praf de sare. Când a fiert pe deplin, se trece, cu zeamă cu tot, printr’o sită, forțând trecerea cu un instrument de lemn. Se pune iarăși la foc pentru un singur clocot, apoi se bate cu un făcăleț aproape o oră, poate și mai mult, pentru ca să se umfle.
Unii adaugă și o pătrime de fasole pentru ca să’i dea o culoare mai albă și sa’i modifice gustul. Mazărea bătută se mănâncă adiționându’i untdelemn sau ulei de in.

Dictatura gastronomică, Constantin Bacalbașa, 1935

Dacă vrei să fii la curent cu ce noutăți de maidemult apar pe aici, îți recomand să te abonezi .

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Recente

Newsletter

Despre Autor

Vitalie Bichir

Mă numesc Vitalie Bichir și sunt actor, dar asta n-are nici o legătură cu ce fac eu aici.
Adun texte scrise maidemult, care pentru unii, poate, sunt niște vechituri fără valoare, dar mie-mi plac și culmea, unele mă și distrează.
Adică vreau să fac / un fel de Bric-à-brac (uite că mi-a ieșit și-o rimă) , ceea ce însemnează din franțuzește: „Magazin de vechituri; vechituri, lucruri fără valoare, uzate și demodate” spune Dex-ul. Bric-à-brac-a-la-bichir.

 

Articole asemanatoare

Strigoi

Vizualizari: 3.879 Strigoiul se naşte ca orişice copil; el însă se cunoaşte căci are pe cap o chitic, tichie, căiţă, perdeă , sau pe...

Leacuri vechi

Profesorul Marcel Labbe a botezat cu un nume medical de fagomani pe cei oameni mâncăcioși, cari cred că trăiesc pe lume numai pentru a...

Placeri vechi

Vizualizari: 2.444 Curtezane celebre  (urmare) Amorul fizic, mai mult sau mai puțin „romantic”, dar rezultat din același instinct de reproducere, a avut o zeiță...

Placeri vechi

Vizualizari: 1.845 Curtezane celebre  (urmare) În primii ani ai Romei, în epoca regilor, o curtezană cu numele de Flora își câștigă celebritatea în același...