Connect with us

Hi, what are you looking for?

Rețete vechi

10 Rețete cu dovlecei

Dovlecei și bol, 1942, Felice Casorati

De o foarte slabă valoare nutritivă dovleceii (cucurbita pepo) capătă consistența alimentară prin adausurile ce i se pun : grăsimi, rântașuri sau umpluturi.

100 gr de dovlecei reprezintă numai 1,18 gr albumină, 0,09 gr grăsimi, 2,61 gr hidrocarburi și 16 calorii.

Pentru cura de slăbire dovleceii fierți simplu și cu puțin unt sunt alimentul ideal. Acest fel de a-i prepara prezintă o garnitură foarte delicată, de un gust foarte fin, la fripturi sau la pește sau servit cu altă legumă permisă în cât de mari cantități, iar bolnavii de stomac îi suportă cu cea mai mare ușurință.

1. Dovlecei la cuptor

Dovleceii curățați, tăiați felii, dea lungul, se fierb în apă cu sare. Se scurg bine, se pun straturi într-o formă care merge la cuptor, unsă și presărată cu pesmet și brânză rasă. Între fiecare strat stropit cu unt se presară pesmet amestecat cu brânză rasă. Se rumenește la cuptor. Se pot servi și cu smântână, înconjurați cu cartofi prăjiți.

2. Crochete din dovlecei

Dovleceii cruzi rași prin răzătoarea cu găuri mari se sărează și se lasă jumătate de oră să se scurgă. Se amestecă cu ceapă prăjită, verdeață tocată, ou, puțină pâine muiată și stoarsă și făină cât să fie compoziția foarte moale care se dă drumul cu lingurița în untdelemn încins și se prăjesc pe amândouă părțile. Aceste crochete pot fi servite ca fel principal la masă, înconjurate de cartofi în unt și presărați cu mărar. Sunt foarte bune și reci. Nu absorb untdelemn mult la prăjit.

3. Tocăniță de dovlecei

Se prăjește puțină ceapă tocată, se presară cu un praf de făină, se stinge cu apă, se adaugă mult mărar și pătrunjel, apoi se pun la fiert în acest sos dovleceii tăiați pătrățele. Se poate drege sosul fie cu smântână, fie cu 1-2 linguri bulion de tomate. Se servește cu mămăliguță.

4. Altfel

Se procedează ca mai sus în ce privește sosul, se pune 1-2 linguri de orez, iar când acesta este pe jumătate gata, se adaugă dovleceii cu care continuă fierberea. Se adaugă bulion, puțin zahăr și la nevoie puțină acreală. E foarte bună și rece.

5. Dovlecei umpluți cu brânză

Se scobesc dovleceii tăiați de mărime potrivită. În timp ce se prepară sosul din ceapă prăjită, un praf de făină și se stinge cu apă și smântână adăugând verdeață multă, se umple dovleceii cu următoarele : brânză frământată, verdeață multă, ceapă prăjită, orez fiert sau pâine muiată și stoarsă, ouă. Se pun la fiert în sos, acoperiți, la flacără mică.

6. Dovlecei umpluți cu carne de miel

Se scobesc dovleceii, se umple cu o tocătură de carne de miel la care se adaugă un ou, verdeață multă, sare, piper, pâine muiată și stoarsă bine, (puțin orez), ceapă prăjită. Se pun la fiert în sos romanesc sau sos de roșii.

7. Ciorbă de dovlecei

Se face în fundul oalei rântașul din ceapă prăjită deschis, puțină făină, se stinge cu apă, se adaugă sare, verdeață tocată, piper. Se pun la fiert în această apă dovleceii curățați, tăiați cubulețe. Când sunt moi se adaugă 2 linguri de bulion și se se drege cu smântână sau cu ou. E foarte bună și rece, în zilele calde. Dacă vrem să servim această ciorbă rece în cești, în loc să tăiem dovleceii cubulețe, îi dăm prin răzătoarea cu găuri mari.

8. Salată de dovlecei

Dovleceii fierți, scurși și răciți se asezonează cu lămâie sau oțet, untdelemn, ceapă tocată și verdeață multă. Se garnisește cu ouă răscoapte.

9. Pilaf de dovlecei

Orezul prăjit se fierbe împreună cu o bucată de unt, se adaugă verdeață și după plac puțină ceapă prăjită deschis. Dovleceii tăiați pătrățele se prăjesc în unt sau untdelemn, până capătă culoarea rumenă, și se servesc imediat, crocanți, amestecați cu pilaful bine scăzut. Se poate înlocui orezul cu tăieței.

Revista Mariana, 1942

10. Dovlecei cu vin

Cureți câțiva dovlecei mici și-i rumenește în unt. Apoi faci un rântaș, stingi cu zeamă de carne și puțin vin alb. Așezi dovleceii prăjiți, pui vreo 10 cepșoare (arpagic), sare, piper, pătrunjel, sos de pătlăgele roșii. Lași să fiarbă și, când va fi scăzut, dai la masă. Unii pun puțină zeamă de lămâie.

Din partea casei

Dovlecei gătiți italienește

Iei dovlecei mai măricei, îi cureți, îi tai felii rotunde, rumenește feliuțele în unt și le așezi rânduri într-o cratiță cu cașcaval, parmezan sau șvaițer ras și cu sos de pătlăgele roșii, sare, piper. Pui la cuptor să prindă coajă și dai la masă.

Dovlecei cu pătlăgele vinete

Taie în bucățele doi dovlecei și două pătlăgele vinete, sărează-le, piperează-le și rumenește-le în unt. Când vor fi rumene bine, adaugă 4 ardei, două tomate fără pieliță și semințe tăiate, cât și un cățel de usturoi, tocat. Lasă să fiarbă domol o jumătate de oră și servește cald.

Dictatura gastronomică, Constantin Bacalbașa, 1935

Cucurbita pepo

Dacă vrei să fii la curent cu ce noutăți de maidemult apar pe aici, îți recomand să te abonezi .

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Recente

Newsletter

Despre Autor

Vitalie Bichir

Mă numesc Vitalie Bichir și sunt actor, dar asta n-are nici o legătură cu ce fac eu aici.
Adun texte scrise maidemult, care pentru unii, poate, sunt niște vechituri fără valoare, dar mie-mi plac și culmea, unele mă și distrează.
Adică vreau să fac / un fel de Bric-à-brac (uite că mi-a ieșit și-o rimă) , ceea ce însemnează din franțuzește: „Magazin de vechituri; vechituri, lucruri fără valoare, uzate și demodate” spune Dex-ul. Bric-à-brac-a-la-bichir.

 

Articole asemanatoare

Strigoi

Vizualizari: 2.969 Strigoiul se naşte ca orişice copil; el însă se cunoaşte căci are pe cap o chitic, tichie, căiţă, perdeă , sau pe...

Leacuri vechi

Profesorul Marcel Labbe a botezat cu un nume medical de fagomani pe cei oameni mâncăcioși, cari cred că trăiesc pe lume numai pentru a...

Placeri vechi

Vizualizari: 2.228 Curtezane celebre  (urmare) Amorul fizic, mai mult sau mai puțin „romantic”, dar rezultat din același instinct de reproducere, a avut o zeiță...

Placeri vechi

Vizualizari: 1.625 Curtezane celebre  (urmare) În primii ani ai Romei, în epoca regilor, o curtezană cu numele de Flora își câștigă celebritatea în același...